35. Susreti pozorišta BiH u Brčkom počinju 15. novembra

0
93

Ovogodišnji Susreti pozorišta BiH, koji se po 35. put odigravaju na sceni Doma kulture u Brčkom, donose čak pet praizvedbi. Selektor festivala prof. Željko Mitrović odabrao je pet predstava iz BiH, dvije iz Srbije i jednu iz Hrvatske, za učešće na ovoj najvećoj kulturnoj manifestaciji u Brčko distriktu BiH.

„Teme su savremene i odnose se na sudbinu običnog čovjeka, njegovu današnju poziciju u društvu, porodicu, ali i teme klasika provučene kroz današnji kontekst življenja“, kaže selektor.

Susrete 15. novembra 2018. godine otvara predstava „Ravna ploča“ autora Dragana Komadine, koju je u izvođenju ansambla Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, režirala Lajla Kaikčija. Riječ je o praizvedbi bh autora.

Drugu predstavu u konkurenciji izvode glumci Narodnog pozorišta iz Tuzle. Riječ je o tekstu Derviša Sušića „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“, u režiji Gorana Damjanca iz Brčkog.

Trećeg dana festivala brčanskoj publici predstaviće se Narodno pozorište iz Sombora. Ovo je prva od tri predstave iz okruženja koja učestvuje na ovogodišnjim Susretima. Predstavu „Kad bi Sombor bio Holivud“ inspirisanu tekstom Radoslava Dorića, režirao je Kokan Mladenović.

Nedjelja 18. novembar rezervisana je za „Govori glasnije!“, predstavu autora i reditelja Bobe Jeličića, u produkciji Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Predstava će biti izvedena prvi put upravo na brčanskim Susretima.

Beogradsko dramsko pozorište ove godine predstaviće se brčanskoj publici predstavom „Ničiji sin“ Mate Matišića, u režiji Marka Misirače. Šesta takmičarska predstava dolazi iz Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka. Riječ je o trećoj praizvedbi na ovom festivalu, predstavi „Naši dani“ Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Sarajevski ratni teatar donosi još jednu praizvedbu – „Jedvanosimsoboakalomistobo“ autora Nejre Babić i Aleša Kurta, koji je predstavu i režirao. Osme – zadnje takmičarske noći u Brčkom, nastupa ansambl Zvezdara teatra iz Beograda sa praizvedbom „Osama – Kasaba u Njujorku“ bh autora Vladimira Kecmanovića, u režiji Darka Bajića.

Takmičari se bore se za nagrade stručnog i žirija publike.

Stručni žiri dodjeljuje nagrade u dvije kategorije. Prva je nagrade pozorištima iz BiH: za najbolju mladu glumicu, za najboljeg mladog glumca, nagrada za muziku, nagrada za kostim, nagrada za scenografiju, nagrada za najbolju žensku ulogu, nagrada za najbolju mušku ulogu, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca i nagrada za najbolju predstavu u cjelini.

Stručni žiri dodjeljuje i gran pri nagrade Susreta – nagrade za sve učesnike, odnosno gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu, gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu i gran pri Susreta za najbolju predstavu.

Žiri publike dodjeljuje nagradu za najbolju žensku ulogu, nagradu za najbolju mušku ulogu i nagradu za najbolju predstavu u cjelini pozorišta iz BiH.

Ulaznice za Susrete pozorišta BiH u Brčkom koje se prodaju u kompletima zainteresovani građani mogu da rezervišu lično u prostorijama Doma kulture ili putem telefona na brojeve 049/212 – 803.

Susreti imaju i bogat prateći program – predstave za djecu, pozorišno – dokumentarne izložbe, promocije knjiga, časopisa i monografija, među kojima i „Scenski kosmos Dušana Kovačevića“, zatim druženje sa vrsnim glumcima iz BiH i regiona, a to su ove godine Zijad Gračić, Ivo Gregurević, Svetozar Cvetković i Svetlana Bojković. U noći dodjele nagrada i zatvaranja Susreta biće održan koncert Jovana Kolundžije sa pratiocima, u čast svim pobjednicima.

Više o 35. Susretima pozorišta u Brčkom na https://susreti.co.ba/.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.