4G mreža uskoro na Mjesecu

0
59

Vodeći proizvođači tehnološke industrije uskoro planiraju da obezbijede 4G mrežu na Mjesecu.

Mrežni operater Vodafone, Nokia kao proizvođač opreme za mreže i Audi kao proizvođač lunarnih rovera, partneri su u projektu „Misija na Mjesec“, zajedno sa berlinskom kompanijom PTScientists. Namjera im je da realizuju prvo slijetanje na Mjesec u organizaciji privatnih kompanija, a ne državnih i globalnih institucija.

„Misija na Mjesec“ trebalo bi da počne 2019. godine sa Cape Canaverala korišćenjem SpaceX Falcon 9 raketa. Voditelji ove misije će biti PTScientists. Zamisao je da njemački Vodafone omogući prvi HD prenos uživo sa Mjeseca globalnom auditorijumu preko određenih svemirskih mreža, a koristiće i svoje mrežne ekspertize da bi povezali dva lunarna kvadro rovera Audia na baznu stanicu ALINA (Autonomous Landing and Navigation Module). Kompanija Nokia bi trebalo da razvije ultra kompaktnu mrežu za svemirski prostor, maksimalne težine od jednog kilograma.

To će biti prava inovacija kada je riječ o mrežnoj infrastrukturi. Ukoliko ovaj projekat bude uspješan, astronauti iz posada koje budu odlazile na Mjesec će imati priliku da nesmetano komuniciraju sa svojim pratiocima na Zemlji korišćenjem 4G mreže.

Realizacijom ovog projekta obilježiće se 50 godina od prvog slijetanja na Mjesec. Apollo 11 je bila svemirska misija koja je 20. jula 1969. godine dovela prve ljude na Mjesec, komandanta Nila Armstronga, pilota komandnog modula Majkla Kolinsa i pilota lunarnog modula Edvina Aldrina. Tada je nastala čuvena rečenica „Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo!“.

4G mreža na Mjesecu bi mogla da bude upravo još jedan takav korak.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime