Akcija “Zdrav zubić – veseo osmjeh”

0
50

Omladinski centar “Vermont” iz Brčkog osnovao je 2015. godine Dnevni centar za djecu zatečenu u skitnji i onoj koja su u riziku da to postanu. Svrha centra je da mališanima pomogne u obrazovanju, socijalizaciji, vaspitanju i drugim sferama života koje utiču na njihov psiho-socijalni razvoj. Djeca u ovom centru dobijaju razumijevanje, podršku, utočište i osjećaj da su sigurni i važni.

Posebna pažnja posvećuje se zdravlju korisnika, a u centru se trude da ukažu na značaj održavanja redovnih higijenskih navika, koje je potrebno uspostaviti još od malih nogu. Zato su ovih dana organizovali i posjete stomatološkoj ordinaciji za svoje štićenike.

“Većina naših mališana imala je priliku da iskusi izazove iz zubarske stolice, dok su se već kroz našu prošlogodišnju akciju upoznali sa zanimanjem stomatologa i suočili sa strahovima koji se javljaju prilikom posjete istom. Stoga su danas sa posebnom opreznošću prilazili ordinaciji, ali istrajni i odlučni da prevaziđu barijere i povedu računa o brizi za svoje zubiće. Izvršeni su pregledi i popravke zuba, a sve u svrhu prevencije i zaštite od daljih oboljenja,” kažu u Dnevnom centru.

Akcija traje više dana, a osnovni razlog je očuvanje osmjeha na licima korisnika Dnevnog centra.

“Naša organizacija duguje veliku zahvalnost na pruženoj mogućnosti Javnoj zdravstvenoj ustanovi Brčko distrikta BiH, kao i njihovom profesionalnom i ljubaznom osoblju,” kažu u OC „Vermont“ i dodaju da će “kontinuirano raditi na aktivnostima zagovaranja i promocije zdravog načina života i brige o sebi”.

Dnevni centar se nalazi u naselju Burića Brdo, otvoren je svakog radnog dana od 08:00 – 16:00 h, a radionice za djecu organizuju se u periodu od 10:00 – 14:00 h u prostorijama centra. Osim toga korisnici centra imaju i jedan obrok, kao i odjeću, ukoliko im je potrebna, mogućnost za održavanje lične higijene, pomoć oko nastave i naravno savjetodavnu podršku. Najvažnije je da imaju mogućnost da budu upravo to što jesu – djeca.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.