ASuBiH organizuje projekat “Socijalni dan”

0
43

Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) u petak 19. oktobra realizovaće treći “Socijalni dan” u BiH.

Riječ je o danu tokom kojeg srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima u lokalnim firmama i organizacijama.

Tim ASuBiH u Brčkom tokom proteklih mejseci radio je na animiranju privrednika, institucija i organizacija da ih podrže u realizaciji projekta, te će tako sutra veliki broj srednjoškolaca umjesto u školu, otići na radno mjesto.

Đaci će za to dobiti i novčanu naknadu od minimalno 20 KM, koja će biti uplaćena u fond Socijalnog dana.

“Novac koji se zaradi “Socijalnim danom” donira se u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom BiH. Socijalnim danom svi uče i svi dobijaju. Srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje. Škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva,” kaže Irma Rešidović, koordinator Lokalnog tima ASuBiH.

Novcem iz fonda Socijalnog dana finansiraće se projekti koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, ali i položaju srednjoškolaca u njima.

“Šesnaest većih gradova Bosne i Hercegovine su nosioci projekta, a u projekat će se, izuzev 16 gradova nosilaca (Bihać, Cazin, Banja Luka, Posušje, Orašje, Fojnica, Gradačac, Zenica, Tuzla, Mostar, Trebinje, Bugojno, Sarajevo, Bijeljina, Brčko, Goražde) imati priliku uključiti i srednjoškolci iz više od 45 lokalnih zajednica širom BiH”, kaže Irma.

ASuBiH je do sada realizovao dva „Socijalna dana“. Prošle godine radilo je 1.078 srednjoškolaca koji su stekli svoje praktično iskustvo u više od 300 preduzeća. Od prikupljenih sredstava odobreno je 26 lokalnih inicijativa u iznosu od blizu 15.000 KM.

Ambicije za ovogodišnji “Socijalni dan” su još veće i nadamo se da ćemo ga učiniti najboljim do sada, poručuju srednjoškolci.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.