“Beba više” na festivalu potpomognute oplodnje

0
41

U organizaciji Udruženja “Šansa za roditeljstvo”, jedinog udruženja na teritoriji Srbije koje se bavi pitanjem neplodnosti, u Beogradu je organizovan Prvi međunarodni festival potpomognute oplodnje pod sloganom “Niste sami”. Festival se bavio isključivo problemom neplodnosti na našim prostorima i bio je namijenjen svim zainteresovanim parovima i pojedincima koji imaju problem sa ostvarivanjem trudnoće.

Da porodice i parovi koji se bore za potomstvo nisu sami, dokaz je učešće i podrška ovom festivalu velikog broja stručnjaka i udruženja iz regiona.

Problem sa neplodnošću ima svaki šesti par u Evropi. Iz tog razloga je i festival poput ovoga bio odlična prilika da se pacijentska udruženja, ali i stručnjaci iz oblasti reproduktivnog zdravlja, upoznaju i razmijene informacije o liječenju steriliteta. Osnovni problem zemalja Balkana je nepostojanje zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, tačnije nelegalnosti donacije reproduktivnih ćelija, zbog čega naši ljudi često moraju odlaziti u inostranstvo.

Iz Brčkog i BiH na festivalu je učestvovalo Udruženje građana “Beba više”, čiji predsjednik Željko Lazarević je upravo o tome i govorio – da je neophodno usvajanje zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, jer njegovo nepostojanje ostavlja prostora za razne nelegalne radnje, kaže Lazarević i dodaje da “nije tačno da u BiH ili Srbiji ljekari nisu stručni. Međutim donacija jajnih ćelija žene ili spermatozoida muškaraca kod nas nije legalna. Vrlo je bitno da se to sve uredi zakonski kako se ne bi, u najmanju ruku, trgovalo organima. Trgovina reproduktivnim materijalom je ustvari trgovina organima”.

Istakao je i da Brčko distrikta BiH odnedavno finansira i treći pokušaj medicinski potpomognute oplodnje, što mnogim parovima daje više nade i bolje šanse da se ostvare kao roditelji.
Tonko Mardešić iz klinike “Pronatal” u Pragu u Češkoj, koja je brojnim parovima sa naših prostora koji se bore ili su se borili za potomstvo, poznata barem po priči, govorio je na festivalu da je Češka, kada je riječ o vantjelesnoj oplodnji i uopšte reproduktivnoj medicini, posebna zemlja.

“Mi imamo relativno liberalne zakone, možemo koristiti sve postupke moderne reproduktivne medicine. Imamo vrlo strogu kontrolu kvaliteta našeg rada od strane države i to stvara vrlo povoljnu situaciju za parove koji nama dolaze iz skoro cijele Evrope,” kaže Mardešić.

“Sve što rade klinike u Češkoj, Grčkoj i u drugim zamljama, kada je riječ o klasičnim procedurama, mogu da rade i naše klinike. Zaista imamo dobre i kvalitetne klinike koje pružaju kvalitetnu uslugu, ali kada je riječ o donaciji, preplatornom skriningu ili dijagnostici, to su neke metode koje još ne radimo. Nekada smo limitirani zakonom, a nekada tehnologijom,” rekla je prof.dr Sanja Sibinčić sa klinike “Medico S” iz Banjaluke.

Organizatori festivala omogućili su parovima i udruženjima i besplatne konsultacije sa ljekarima, a mnogi su upravo na ovom skupu potpisali i memorandum o saradnji, te ostvarili popuste za svoje članove.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.