Brčko domaćin manifestacije „Njemačka u Bosni i Hercegovini“

0
76

Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini (BiH) danas je u Omladinskom centru u Brčkom organizovalo po četvrti put u BiH, a prvi put u Brčkom, manifestaciju pod nazivom „Njemačka u Bosni i Hercegovini“.

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je u svom obraćanju prisutnima kazao da od današnjeg događaja očekuje da njemački privrednici Brčko distrikt BiH prepoznaju kao sredinu pogodnu za ulaganja.

„Sam prijedlog da se održi ovakva manifestacija u Brčkom je možda i potvrda da Distrikt raspolaže potencijalima koji bi mogli biti interesantni i za njemačke privrednike, a takođe, ovo je i nama prilika da se promovišemo sa svojim prednostima. Očekujem od ovog skupa da uspostavimo određenu vrstu kontakata i da ih u što kraćem periodu razvijamo kako bi Distrikt bio mjesto gdje će njemački privrednici prepoznati ovu lokalnu zajednicu kao sredinu pogodnu za neku vrstu ulaganja“, kazao je Milić.

Christiane Hohmann, ambasadorka SR Njemačke u BiH, na današnjem otvaranju manifestacije kazala je da cilj Njemačke nije samo da propagira njemačke proizvode u BiH, nego da se pokaže koliko Njemačka podržava BiH i na putu ka Evropskoj uniji (EU).

„Mi u BiH imamo preko 250 firmi koje su iz Njemačke, ali naš cilj nije samo da propagiramo svoje proizvode u BiH, nego mi želimo i pokazati koliko Njemačka podržava BiH na njenom putu ka EU. Samo jaka BiH kao cjelovita zemlja ima šansu da postane članica EU“, kazala je Hohmann.

Sven Thorsten Potthoff, direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH, u svom obraćanju kazao je da je Njemačka najvažniji trgovinski partner u BiH.

„Mi kao Predstavništvo njemačke privrede u BiH primjećujemo pozitivne trendove kada su u pitanju trgovinske razmjene između ove dvije zemlje, a ta trgovinska razmjena godišnje iznosi 1,7 milijardi eura, što je pokazatelj da je Njemačka najvažniji trgovinski partner u BiH.“

Današnji događaj okupio je veliki broj njemačkih organizacija, institucija i firmi s ciljem predstavljanja njihovog angažmana i rada u BiH kao i firme i organizacije iz BiH.

Pored Predstavništva njemačke privrede u BiH i Ambasade SR Njemačke u BiH, posjetioci su imali priliku upoznati se s radom njemačkih organizacija kao što su: Goethe Institut, GIZ (Društvo za međunarodnu saradnju), Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), Schüler Helfen Leben, Help e.V, Centralni ured za školstvo u inostranstvu (ZfA) kao i sa radom fondacija Heinrich Böll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert, te nevladinih organizacija koje su podržane od strane Njemačke „Snaga žene“ iz Tuzle i Helsinški komitet Republike Srpske.

U sklopu događaja za učesnike je organizovano i takmičenje u fudbalu gdje su igračice Ženskog fudbalskog kluba „Lokomotiva“ Brčko pokazale učesnicima svoje vještine. Za najmlađe je organizovan i dječiji kutak s likovnim radionicama i ubrzanim kursevima njemačkog jezika.

Prije početka današnje manifestacije „Njemačka u Bosni i Hercegovini“ gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u Gradskoj vijećnici održao je sastanak sa Christiane Hohmann, ambasadorkom SR Njemačke u BiH.

www.brckodanas.com

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime