Direktorica Svjetske banke u BiH boravila u posjeti distriktu

0
61

Direktorica Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Tatiana Proskuryakova boravila je danas u zvaničnoj posjeti Brčko distriktu BiH, gdje se u prostorijama Gradske vijećnice sastala s predstavnicima novoizabrane izvršne vlasti Distrikta. Na sastanku je razgovarano o zajedničkom Projektu hitnog oporavka od poplava u BiH koji je u Brčkom u fazi implementacije, a koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke u iznosu od 5 miliona američkih dolara, te o budućoj saradnji.

„Ovo je bila prilika da nam direktorica Svjetske banke u BiH prezentuje Strategiju partnerstva s BiH kako bismo razmotrili eventualnu buduću saradnju, prije svega kada je u pitanju unapređenje našeg zdravstvenog sistema, poslovnog okruženja na području Distrikta, što je jedan od prioriteta ove Vlade, kao i moguće finansiranje projekta vodosnabdijevanja na području Distrikta te izgradnju prečišćivača otpadnih voda“, istakao je gradonačelnik Milić.

On je naglasio da je saradnja sa Svjetskom bankom od interesa za Brčko distrikt BiH, ne samo zbog eventualne finansijske podrške već, kako je istakao gradonačelnik, zbog činjenice da se implementacija ovakvih projekata odvija po složenoj proceduri koja nas edukuje i usmjerava kako bi trebalo ubuduće, ukoliko bi se eventualno radilo s vlastitim izvorima finansiranja, raditi na sličnim projektima.

„Svi projekti sa Svjetskom bankom treba da se odvijaju putem Ministarstva finansija BiH i Vijeća ministara BiH, koji na kraju daju saglasnost o ulasku u pregovore za finansiranje“, pojasnio je Milić.

Direktorica Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Tatiana Proskuryakova istakla je da je boraveći u posjeti Distriktu prije godinu dana s predstavnicima vlasti razgovarala o Strategiji partnerstva s BiH.

„Od tada je Strategija usvojena, počela je njena implementacija i Brčko distrikt BiH učestvuje s Projektom hitnog oporavka od poplava. Svjetska banka ima ukupno 10 projekata u implementaciji u BiH, ukupne vrijednosti oko pola milijarde dolara, a polovina tog iznosa je već potrošena“, dodala je Proskuryakova.

Ona je naglasila da je saradnja s Distriktom na spomenutom projektu veoma uspješna.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime