Dogodilo se na današnji dan – 11. januar

0
39

Inzulin je hormon kojeg luči žlijezda gušterača, a služi za regulaciju šećera u krvi. Ranije se morao izolirati ekstrakcijom iz goveđe ili svinjske gušterače, te nije bio najučinkovitiji iako se od ljudskog tek neznatno razlikovao. Danas se pak inzulin proizvodi kao čist ljudski inzulin tehnologijom rekombinantne DNK, a 11. januara 1922. inzulin je po prvi put upotrijebljen pri liječenju šećerne bolesti u Kanadi.


Enver Hoxha jedan je od osnivača Albanske komunističke partije i bio je komunistički vođa Albanije od 1944. do 1985. Za vrijeme invazije Mussolinijeve fašističke Italije na Albaniju borio se protiv okupatora. Nakon 2. svjetskog rata postaje premijer. Otvoreno se divio Staljinu i bio je pristaša marksizma-lenjinizma. Na današnji dan 1946. godine proglasio je Narodnu republiku Albaniju sa sobom kao diktatorom na čelu. Osnovao je tajnu policiju Sigurimi koja je slijedila represivne metode KGB-a i Stasija, oduzimao je zemlju bogatim veleposjednicima, žestoko je napadao Crkvu, a crkve, džamije i samostane pretvorio je u staje, skladišta ili kina. Političke protivnike je ubijao, tjerao da emigriraju ili ih je zatvarao u radne logore. 1981. povukao se u polu-penziju, te je umro 1985.


Joanne Kathleen Rowling, poznatija kao JK Rowling, britanska je književnica, najpoznatija kao autorica serije romana o mladom čarobnjaku Harryju Potteru koji su prodani u više od 400 miliona primjeraka širom svijeta. Prva knjiga u seriji, Harry Pottter i Kamen Mudraca iz 1997., ostvarila je izvanredan uspjeh, obraćajući se istodobno djeci i odraslima. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući British Book Award. Uslijedili su i nastavci: Odaja tajni, Zatočenik Azkabana, Plameni pehar, Red feniksa, Princ miješane krvi. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001. godine i postala jedan od najgledanijih filmova u svijetu. Ostali su nastavci takođe vrlo uspješno ekranizirani. Na današnji dan 2007. godine JK Rowling završila je posljednji roman iz serijala nazvan Harry Potter i darovi smrti.


Svoj rođendan danas slave američki glumci Stanley Tucci (1960.) i Amanda Peet (1972.). 11. januara rođena je i r’n’b diva Mary J. Blige (1971.) i njemački fudbaler Jens Nowotny (1974.).

(Metro-portal)

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.