Dogodilo se na današnji dan – 14. novembar

0
45

Jedna od najpoznatijih bitaka u engleskoj istoriji odigrala se upravo na današnji dan kod legendarnog Hastingsa 1066. godine, preciznije na Senlac Hillu. Vojska normanskih osvajača predvođena Vilijamom Osvajačem porazila je britanske snage kojima je na čelu stajao kralj Harald II, nakon čega su Normani zavladali Britanijom.


Još jedna epska bitka dogodila se dva i pol vijeka kasnije, 1322. godine kod Bylanda. Škotski vođa Robert the Bruce porazio je kralja Edvarda II i natjerao Engleze da prihvate nezavisnost Škotske. Doduše, nezavisnost je trajala kratko i već više od sedam vijekova Škoti se trude ponovno je zadobiti, no ova je bitka ovjekovječena u istorijskim knjigama i na filmu u nekoliko različitih varijanti.


BBC (British Broadcasting Corporation) najveća je korporacija za emitovanje radijskog i televizijskog programa u svijetu. Ima 28,500 zaposlenika samo u Ujedinjenom Kraljevstvu s godišnjim budžetom od 4 milijardie funti /8 milijarde dolara. Upravo na današnji dan 1922. godine BBC je počeo s emitovanjem radio programa, a deset godina kasnije krenula je i televizija.


Olimpijada u Mexico Cityju 1968. godine, na nadmorskoj visini od preko 2 hiljade metara donijela je mnoge rezultate koji su dugo vremena vrijedili kao svjetski rekordi. Upravo na današnji dan Jim Hines postao je prvi čovjek koji je pretrčao stotinu metara za manje od 10 sekundi, postavivši svjetski rekord s 9.95, što je i dan danas sjajan rezultat na istoj dionici. Srušio ga je dvije stotinke bržim vremenom tek Calvin Smith 1983. godine.


Od slavnih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenutio oca parobroda, američkog inženjera i izumitelja Roberta Fultona, francuskog slikara Claudea Moneta, hrvatskog književnika Augusta Šenou, švedsku književnicu Astrid Lindgren i britanskog prijestolonasljednika Charlesa, princa od Walesa.

Metro

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.