Dogodilo se na današnji dan – 29. novembar

0
42

Na današnji dan davne 1877. godine Thomas Edison demonstrirao je prvi ručno pokretani fonograf – uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Zvuk je bio zabilježen na brazdi rotirajućeg valjka. Titranje igle, koja je klizila duž brazde, prenosilo se na membranu i pretvaralo u akustičke valove. Petnaestak godina kasnije zamijenio ga je gramofon.


Na samom kraju 19. vijeka rodio se jedan od najvećih i najuspješnijih fudbalskih klubova na svijetu španska Barcelona, a za sve je “kriv” švicarski fudbalski pionir Joan Gamper.


Godine 1947. posebna komisija Ujedinjenih naroda usvaja rezoluciju 181. kojom se predlaže plan podjele Palestine. Palestina je do današnjeg dana ostala jedno od najkompleksnijih političkih problema s kojim se svijet suočava.


U prvoj polovici devedesetih godina takođe prošloga vijeka politička situacija bila je napeta diljem svijeta između ostalog i u Čečeniji čiji je glavni grad Grozni na današnji dan bombardovan od strane ruskih snaga.


Rođendan na ovaj dan imaju austrijski fizičar Christian Doppler, pisac Louisa May Alcott, pisac C.S. Lewis (“Kronike iz Narnije”) te glumica Kim Delaney.

(Metro-portal)

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.