Dva lica pod istragom zbog nedavne pljačke benzinske pumpe “Karamujić”

0
167

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor prema S.T. (34) zbog sumnje da je prije nekoliko dana zajedno sa B.Č. (23) počinio razbojništvo na benzinskoj pumpi Karamujić u Vitanovićima kod Brčkog. Pritvor osumnjičenom S.T. određen je zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo ukoliko bi ostao na slobodi. U odnosu na drugoosumnjičenog B.Č. (23) za kojeg je ocijenilo da ne postoje posebni razlozi za određivanje pritvora, Tužilaštvo je donijelo naredbu prema kojoj će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Po prijemu obavještenja o izvršenom krivičnom djelu Tužilaštvo Distrikta neodložno je otvorilo istragu zbog sumnje da su ova lica 3.12.2018. godine u 04.30.sati počinila razbojništvo nad radnikom benzinske pumpe Karamujić u Vitanovićima. Sumnja se da su se upravo njih dvojica putničkim motornim vozilom Golf 3 dovezli blizu objekta, a potom maskirani upali unutra pri čemu je S.T. uz prijetnju pištoljem zadao više udaraca radniku pupme S.S., dok je B.Č. iz kase oduzeo novac u iznosu od 910 KM.

Pošto su lišeni slobode i dovedeni pred tužioca osumnjičeni su ubrzo ispitani gdje je ocijenjeno da na strani prvoosumnjičenog postoji opasnost da bi mogao ponoviti krivično djelo, ukoliko bude pušten na slobodu, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. S tim u vezi Tužilaštvo je predložilo Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH da se prvoosumnjičenom odredi pritvor u trajanju od jednog mjeseca. Rješenje o određivanju pritvora odmah je izvršeno iako se može pobijati žalbom.

Po određivanju pritvora osumnjičenom S.T. Tužilaštvo u saradnji s lokalnom policijom nastavlja intenzivnu istragu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza o krivičnom djelu Razbojništvo iz člana 283 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.