Gradonačelnik podržao organizaciju festivala horova „FonFest“

0
81

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je u Vijećnici razovarao sa predstavnicima SPKD „Prosvjeta“ Brčko i SPD „Srbadija“ iz Bijeljine, a povodom predstojećeg svečanog koncerta horova kojim će biti najavljen I Međunarodni horski festival „FonFest“ u Brčkom.

Gradonačelnik Milić je u razgovoru rekao da će podržati organizovanje „FonFesta“, koje je planirano za sljedeću godinu.

„Što se tiče lokalne strukture vlasti ovde u Brčkom, naravno da ćemo podržati organizaciju takvog festivala jer on predstavlja dio ukupne kulturne baštine ovdje, na prostoru Distrikta. Vjerujem da ćemo festival učiniti i tradicionalnim i da će on zajedno sa drugim aktivnostima „Prosvjete“ značajno doprinijeti očuvanju i afirmaciji srpskog kulturnog stvaralaštva na prostoru Brčko distrikta BiH“, kaže Milić.

Desanka Trakilović, dirigent svjetski poznatog i nagrađivanog Hora „Srbadija“ iz Bijeljine rekla je da se raduje što su Brčaci odlučili da organizuju ovakav festival koji ima sve predispozicije da postane još i veći od Majskih muzičkih svečanosti, koje „Srbadija“ organizuje u Bijeljini od 2002. godine.

„Meni je zaista milo da će jedan ovakav festival dogodine okupiti mnogo kvalitetnih horova, dirigenata, mladih ljudi koji će doći u ovaj grad i koji će razmijeniti različita iskustva. Imate odličnu podršku gradonačelnika Milića, imate „Prosvjetu“ kao instituciju, imate sjajnu ekipu u samoj organizaciju festivala, a prvenstveno imate osobu koja može ovakav festival da organizuje, to je profesorica Branislava Popović koja itekako ima i znanje i iskustvo da se upusti u ovako veliki poduhvat kao što je organizacija Međunarodnog horskog festivala. Zahvaljujući ovakvim preduslovima vjerujem da će festival prerasti u jedan veliki festival sa kojim će se Brčko ponositi“, istakla je Desanka Trakilović.

 

Predstavnica Mješovitog hora SPKD „Prosvjeta“ Brčko Jelena Lugonja istakla je da je „FonFest“ zamišljen kao festival horova međunarodnog karaktera koji će trajati nekoliko dana i na kojem će priliku da nastupe imati svjetovni muški, ženski i mješoviti horovi, horovi koji izvode duhovnu muziku, dječiji i kamerni horovi.

Kao uvertira ovog festivala je i koncert zakazan za subotu 20. oktobar u Domu kulture sa početkom u 19 časova na koji su pozvani svi ljubitelji horskog pjevanja. U programu koncerta učestvovaće hor „Sv. Stefan Dečanski“ iz Brčkog, hor „Srbadija“ i hor SPKD „Prosvjeta“.
Ulaz je slobodan.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.