II Biznis forum Brčko distrikta BiH – Stanovništvo kao faktor privrednog razvoja

0
81

U Brčkom za dva dana počinje Drugi biznis forum Brčko distrikta BiH. Riječ je o mjestu susreta privrednika, akademske zajednice, vlasti i stanovništva, s obzirom da je ovogodišnji moto foruma “Stanovništvo kao faktor privednog razvoja”.

Damir Bulčević, direktor Biznis foruma, kaže da je vizija foruma da uveže privrednu zajednicu Brčko distrikta BiH i, prije svega, susjednih gradova, sa akademskom zajednicom i Vladom Distrikta. To je i bila polazna osnova i namjera prošlogodišnjeg Biznis foruma – da na njemu budu doneseni određeni zaključci koji bi pomogli privrednoj zajednici na način da Vlada kroz svoje projekte inkorporira zaključke koje traži privredna zajednica, a u sve to da se svojim znanjem uključi akademska zajednica i poveže sva tri segmenta. Međutim, proizašlo je i više, kaže Bulčević, s obzirom da su se poslije Prvog biznis foruma javili i investitori koji žele da ulažu u Brčko, a na lokalnoj vlasti i privrednicima je da im to i omoguće.

“Nakon Prvog biznis foruma nama su u posjetu došli predstavnici industrijske zone Kajseri iz Turske, 4. industrijske zone po razvoju u Turskoj, koja ima 1.200 fabrika i zapošljava 70.000, koliko bezmalo ima čitav Distrikt. Oni žele da investiraju u Brčko, obišli su nekoliko lokacija kada su bili u posjeti Distriktu, a dalje je sve na nama. Oni žele da grade EXPO turske privrede kod nas, i žele poslovno umrežavanje sa našim privrednicima”, kaže direktor Biznis foruma.

Biznis forum svima koji žele da razvijaju svoj posao omogućava novu poslovnu mrežu, novo širenje i nove partnere. Biznis forum je mjesto okupljanja i spajanja, kažu u organizaciji ove poslovne manifestacije.

“Stranim ulaganjem povećava se bruto društveni proizvod, na taj način poboljšava se kvalitet života građana, tim poboljšanjem dolazimo do glavne teme foruma – Stanovništvo kao faktor privrednog razvoja. I mi u Brčkom, i BiH i region, ćutimo o jednoj velikoj istini – migracijama stanovništva. Odlaze i mladi obrazovani ljudi, odlaze i oni koji imaju siguran posao, kako se popularno kaže “na budžetu”, odlaze radnici, jednostavno – region se pomjera i upravo o tome ćemo da razgovaramo na forumu sa stručnjacima iz raznih oblasti”, kaže Bulčević.

Na prvom panelu foruma, koju će biti organizovan u Domu kulture 7. novembra od 12:30 h i na koji je ulaz slobodan, raspravljaće se o temi “Poslovni ambijent, investicije, inovacije, kooperacija i preduzetništvo”. Moderator panela je prof. dr Elvir Čizmić, Prorektor Univerziteta u Sarajevu, a učestvuju Ilija Studen, vlasnik STUDEN Holdinga, Tahir Nursačan, predsjednik Upravnog Odbora industrijske zone Kajseri Republika Turska, prof. dr Stevan R. Stević, senator Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Tomislav Antunović, vlasnik d.o.o. Antunović, prof. dr Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije, Zoran Trpovski, Privredna komora Vojvodine i Cuskun Akdeniz, Pelbora Agro Holdings B.V.

Takođe drugog dana foruma, u okviru popodnevnog zasijedanja, od 16:00 h u hotelu “Jelena” biće održane dvije paralelne sekcije.

(Damir Bulčević, Hasan Hanić, Srđan Lalić)

Sekciju “Stanovništvo, demografske megapromjene i razvoj društva” moderiraće prof. dr Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije, a panelisti su: Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, prof. dr Aleksandr Zheliaskov, dekan Faculty of Land Management and Cadastre, Perm State Agricultural Academy, treći panelista je doc. dr Aleksandar Đurić, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, zatim Sevgin Gungor, ataše za ekonomska pitanja Ambasade Republike Turske u BiH i Ana Cvitković-Komesarović, Lokalna agencija za razvoj Vjeverica d.o.o., Drenovci, Republika Hrvatska.

Drugi panel “Tržište rada, obrazovanje i uticaj na privredni razvoj” moderiraće doc. dr Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko, a u raspravi će učestvovati: Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, prof. dr Oksana V. Fotina, vice-rector, Perm State Agricultural Academy, prof. dr Aleksandar Grubor, dekan Ekonomskog fakultet Subotica, prof. dr Azra Bajramović, dekan Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu Džemal Bijedić Mostar i doc. dr Renata Lučić, prodekan Ekonomskog fakulteta Brčko.

Na svim panelima biće doneseni zaključci, koji će biti proslijeđeni relevantnim institucijama na dalje postupanje. Prošle godine doneseno je 19 zaključaka, neki od njih su realizovani, neki su u realizaciji, a za neke se čeka pogodan trenutak.

“Jednim kvalitetnim strateškim djelovanjem Vlade u Brčkom, mi možemo napraviti jedan privredni iskorak u odnosu na cijeli region. Potvrda tome je i da su Prvom biznis forumu prošle godine prisustvovala dva turska privrednika, ove godine ih dolazi 10. Iz Rusije dolazi 35 privrednika i članova akademske zajednice. Privrednici dolaze iz Srbije, Hrvatske, Slovenije. Određen uspjeh je već napravljen, Brčko smo prikazali kao pogodnu sredinu za investiranje. Međutim, još je bitnije umrežavanje privrednika. Ogromno rusko i tursko tržište treba da iskoristimo za razvoj naših privrednika”, ističe Damir Bulčević, direktor Biznis foruma.

Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko, kaže da je “Biznis forum mjesto gdje se se kreiraju i prezentuju ideje, mjesto gdje se povezuju investitori, u tom kreiranju i predstavljanju ideja svako tržište ima svoja ograničenja i ima svoje prednosti. Moramo da prezentujemo svoju snagu, ali i da ne krijemo svoja ograničenja. Upravo je Biznis forum uticao i na donošenje Zakona o visokom obrazovanju Brčko distrikta BiH.”

“Tema odlaska stanovništva je zaista sa izvora, to je veliki problem, i sigurno ćemo doći do korisnih zaključaka, koji će biti u interesu nas koji smo ostali da živimo na ovim prostorima, ali i zadržati ljude ovde i možda uticati na one koji su otišli – da se vrate. Odlazak stanovništva je problem prije svega privrednika i poslodavaca, ali i problem obrazovnih ustanova, potom naravno i vlasti. Ako ne sačuvamo domaće stanovništvo na domaćim radnim mjestima – doći ćemo u situaciju da nema ko da radi. Ako ne sačuvamo mlade od odlaska odmah poslije srednje škole, nećemo imati studenata”, poručuje dekan Lalić.

Trećeg dana foruma biće organizovani susreti investitora.

Drugi Biznis forum Brčko distrikta BiH organizuje Vlada Brčko distrikta BiH, uz tehničku pomoć Udruženja računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH i Ekonomskog fakulteta Brčko. Forum počinje 6. novembra u 19:00 h koktelom dobrodošlice u Vijećnici, a zvanično otvaranje je u srijedu 7. novembra u 11:00 h u Domu kulture. Učešće zainteresovanih građana, privrednika, studenata i drugih je besplatno.

Agendu foruma i druge informacije možete preuzeti na www.bfb.ba.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.