Konstatovana infekcija salmonelom kod četiri osobe u Brčkom

0
199

U Pododjeljenju za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH potvrđeno je da je kod četiri osobe – troje djece i jedne odrasle osobe iz Brčkog, otkriveno trovanje salmonelom.

Trovanje salmonelom uzrokovalo je konzumiranje sladoleda iz jedne od brčanskih poslastičarnica, koja je pregledana, a uzorak sladoleda takođe analiziran, nakon što je ustanovljen uzrok trovanja. Ovaj nalaz proslijeđen je brčanskoj inspekciji na dalje postupanje.

Salmonela je infekcijska bolest i zahvata crijevni trakt. Do zaraze se dolazi konzumiranjem zaražene hrane ili kontaktom sa osobom koja je dirala zaraženu hranu. Kod ljudi koji se zaraze hranom najčešći simptomi su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, dijareja, groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i krv u stolici.

Simptomi trovanja salmonelom obično se javljaju u roku od 72 časa od kontakta sa zaraženom hranom ili osobom, a poteškoće obično traju od četiri do sedam dana.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.