Konstituisano Privredno vijeće Brčko distrikta BiH

0
58

U Gradskoj vijećnici u Brčkom danas je održana prva, konstitutivna sjednica Privrednog vijeća Brčko distrikta BiH koje će imati za cilj da kroz javno-privatni dijalog prepozna probleme privrede Brčko distrikta BiH, te predloži inicijative za njihovo prevazilaženje.

Amra Abadžić, šef Pododjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazala je da u Privrednom vijeću učestvuje 21 predstavnik od kojih 11 dolazi iz privatnog sektora što će, kako je naglasila, omogućiti efikasniji način rješavanja problema u privredi.

„U Privredno vijeće svi su uključeni – Privredna komora, Udruženje poslodavaca, Sindikat, civilno društvo, Vlada Distrikta, institucije, i svi su na jednom mjestu gdje identifikujemo problem. Danas smo stvorili sve preduslove da zvanično počnemo sa radom i čeka nas mnogo zadataka, a među njima je i kako zadržati mlade u Distriktu“, kazala je Abadžić.

Jelenko Ilić, predsjednik Privredne komore Brčko distrikta BiH, rekao je da je danas predložen niz inicijativa koje se odnose na poboljšanje privrednog ambijenta.

„Osnovano je vrlo važno tijelo čiji zadatak je da prvenstveno radi na unapređenju privrednog ambijenta. Danas je dato mnogo inicijativa i trebamo iskoristiti sve naše potencijale za razvoj ove zajednice“, kazao je Ilić.

Na današnjoj sjednici za predsjednika Privrednog vijeća imenovan je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, dok je za potpredsjednika izabran Ševal Suljkanović. Takođe, danas je usvojen i Poslovnik o radu Privrednog vijeća, te predložene inicijative za dalje djelovanje.

Na sjednici je predstavljen i značaj uspostavljanja funkcionalnog javno-privatnog dijaloga, prezentovane su dosadašnje aktivnosti koje je Pododjeljenje za privredu Brčko distrikta BiH provelo u saradnji sa EU ProLocal programom, kao i definisane najznačajnijе inicijativе koje će biti teme razmatranja na narednom sastanku Privrednog vijeća. Riječ je o prevazilaženju nedostatka tržišta, poboljšanju konkurentnosti poslovanja i stvaranju poslovnog ambijenta na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Privredno vijeće Brčko distrikta BiH osnovala je Vlada Brčko distrikta BiH u saradnji sa Programom za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU ProLocal.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.