Nepravosnažna osuda za bivšeg direktora JP „Putevi Brčko“

0
108

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH saopštilo je danas da je dokazalo optužbe protiv protiv bivšeg direktora JP “Putevi Brčko” Dragana Marinkovića za više krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, izvršenih u postupcima javnih nabavki u ovom preduzeću u periodu od 2013. do 2016. godine.

Marinkoviću se sudilo po 18 tačaka optužnice iz 2017. godine za više zloupotreba položaja ili ovlaštenja i protivzakonito posredovanje u dodjeljivanju ugovora o nabavkama, suprotno propisima i internim procedurama u javnom preduzeću čiji je bio direktor. Osnovni sud Brčko distrikta BiH nepravosnažno ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci po 15 tačaka optužnice, dok ga je oslobodio po tri optužne tačke.

Marinkoviću je, kako je saopšteno, stavljeno na teret da je suprotno propisima i internim procedurama, sam po vlastitom izboru ili putem drugih zaposlenika u preduzeću, dodijelio 18 ugovora o nabavci za to preduzeće ukupne vrijednosti oko 150.000,00 KM. Navodi se da je ugovore o nabavci radova, projektne dokumentacije, opreme i dr. dodjeljivao privrednim subjektima koje je favorizovao, s ciljem da im pribavi korist, te da je u dva slučaja naložio zaključivanje ugovora o održavanju puteva s ponuđačem koji nije bio preporučen za izbor od strane ovlaštene komisije.

Presuda nije pravosnažna, budući da je optuženi, kao i Tužilaštvo Distrikta, može pobijati žalbom.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.