Od četvrtka do subote 12. Međunarodni sajam pčelarstva u Brčkom

0
123

U organizaciji pčelara Brčko distrikta BiH, a pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH, od četvrtka 13. do subote 15. septembra 2018. godine na Trgu mladih u Brčkom biće održan 12. Međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme.

Organizatori najavljuju učešće oko 50 izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske, koji će da izlože više vrsta meda i drugih pčelinjih proizvoda, kao i pčelarske opreme.

Povodom održavanja brčanskog sajma pčelarstva, prije nekoliko dana organizovano je i deveto ocjenjivanje senzorskih karakteristika meda. Na ocjenjivanju su pravo učešća imali svi izlagači na sajmu i svi pčelari iz Brčko distrikta BiH.

Ocjenjivane su organoleptičke osobine meda – čistoća, boja, bistrina, miris, ukus, karakterističnost vrste meda, zatim prisutnost, odnosno jačina arome, kao i količina vode u medu. Ocijenjeno je 89 uzoraka meda.

Nagrade za pčelare koji su učestvovali na ocjenjivanju i imali kvalitetan med biće dodjeljene prvog dana sajma pčelarstva u Brčkom i to 32 zlatne medalje, 23 srebrne i 18 bronzanih. Biće dodijeljeno i pet pehara za sljedeće kategorije:
 Najbolje ocijenjen med izložen na 12. Međunarodnom sajmu pčelarstva Brčko distrikta BiH 2018. godine
 Najbolje ocijenjen med iz Brčko distrikta BiH izložen na 12. Međunarodnom sajmu pčelarstva Brčko distrikta BiH 2018. godine
 Najbolje ocijenjen med Brčko distrikta BiH 2018. godine
 Najbolje ocijenjen lipov med iz Brčko distrikta BiH izložen na 12. Međunarodnom sajmu pčelarstva Brčko distrikta BiH 2018. godine
 Najbolje ocijenjen med po ukusu potrošača izložen na 12. Međunarodnom sajmu pčelarstva Brčko distrikta BiH 2018. godine.

Dakle, posjetioci će prvog dana sajma moći degustirati i po vlastitom ukusu ocijeniti vrste meda koji su dobili zlatne medalje. Med koji dobije najviše bodova dobiće pehar. Ovo ocjenjivanje je promotivnog karaktera sa ciljem upoznavanja posjetilaca sa raznim vrstama meda i utvrđivanja ukusa potrošača, kažu organizatori sajma.

Na sajmu će biti izloženi bagremov, šumski – medljikovac, livadski, lipov, cvijetni i amorfin med.

Organizatori pozivaju sve građane i posjetioce Brčkog da dođu na sajam meda, degustiraju i kupe med i druge pčelinje proizvode, bez sumnje u njihovo porijeklo i kvalitet. Ujedno, svaki će posjetilac imati na raspolaganju besplatnu brošuru sa osnovnim podacima o medu i pčelinjim proizvodima, te, ukoliko je zainteresovan, kupiti kvalitetnu opremu za pčelarstvo.

Sajam meda, pčelarstva i pčelarske opreme počinje u četvrtak 13. septembra u 10:00 časova na Trgu mladih u Brčkom.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.