Odobreno 165.000 KM za projekte mjesnih zajednica, NVO i udruženja građana

0
56

Vlada Brčko distrikta BiH je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2018. godinu u Pododjeljenju za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana.

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne polove, rekao je da je javni poziv bio otvoren 15 dana, te da su u tom roku sve nevladine organizacije sa teritorije Distrikta imale mogućnost da kandiduju svoje projekte i programe.

„Petočlana komisija je na osnovu ranije utvrđenih kriterijuma odabrala 31 NVO, UG i MZ koji su ušli u ovaj program čiji je ukupan iznos 165.961 KM. 50% sredstava namijenjeno je omladinskom organizacijama, a ostali iznos je namijenjen za ostale prijavljene organizacije“, rekao je Blažić.

On je naglasio da su odabrani projekti iz više oblasti, među kojima su teme koje se odnose na mlade, borba protiv korupcije te promocija vrijednosti multikulturalnosti, koju njegujemo u Brčkom.

Uskoro se očekuje i usvajanje izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama, koji će pobliže da definiše oblasti od javnog interesa za Brčko distrikt BiH i koji će kroz Odluku o budžetskom sufinansiranju i finansiranju projekata i programa urediti ovu oblast prilikom planiranja, dodjele i same realizacije svih grantovskih sredstava koja Distrikt dodjeljuje, saopšteno je iz Vlade.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.