Podnošenje zahtjeva za povrat poreza na dohodak do kraja februara

0
471
????????????????????????????????????

Poreska uprava Brčko distrikta BiH počela je sa zaprimanjem zahtjeva fizičkih lica za povrat poreza na dohodak za proteklu fiskalnu godinu. Poreska uprava je ostavila i ove, kao i prethodnih godina, rok do 28. februara za podnošenje zahtjeva, nakon čega će biti vršena obrada prikupljenih zahtjeva. Na osnovu popunjenih zahtjeva i druge potrebne dokumentacije, Poreska uprava donosi rješenja na osnovu kojih Trezor Distrikta vrši isplatu, odnosno povrat poreza fizičkim licima, na tekuće račune dostavljene uz zahtjev.

Mirodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko distrikta BiH, obrazložio je da kada je riječ o poreskim olakšicama za fizička lica u radnom odnosu, da njima poslodavci već vrše odbitke po osnovu poreske kartice i svakog mjeseca ih oslobađaju za 300 KM, te da ukoliko to fizičko lice ima izdržavane članove, primjenjuje se koeficijent 0,5 na svakog člana, što utiče na, odnosno povećava neoporezivi dio plate

Pravo na povrat poreza imaju i fizička lica koja nisu u radnom odnosu, ali su u 2017. godini radili po osnovu ugovora o djelu ili su im isplaćivani honorari, a za šta imaju valjane dokaze, zatim poreski obveznici koji školuju djecu, a što se tretira kao rashod.

Povrat poreza mogu da ostvare i osobe koje uplaćuju životno osiguranje, za šta imaju sve potrebne uplatnice i polisu. Prošle godine uvedena je i olakšica na iznos kamate na prvi stambeni kredit, pa tako bez obzira na to kada je korisniku odobren kredit, ukoliko otplata još traje, obveznik ima pravo na ovu olakšicu, kažu u Poreskoj upravi.

www.brckodanas.com

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime