Predstavnici Udruženja „Beba više“ iz Brčkog na sastanku “Fertility Europe“ u Barseloni

0
36

Zahvaljujući saradnji sa Hrvatskim Udruženjem „Roda“ (Roditelji u akciji) te „Šansom za roditeljstvo“ iz Beograda, predstavnici „Beba više“ pojavili učestvovali su prvi put na sastanku evropske krovne organizacije koja zastupa udruženja pacijenata na polju (ne)plodnosti „Fertility Europe“, kažu u ovom brčanskom udruženju.

Kroz osnaživanje pacijenata, angažovanje drugih zainteresovanih strana i medija, “Fertility Europe” djeluje od 2009. godine. Sjedište organizacije je u Briselu u Belgiji i za sada ima 23 udruženja, odnosno članice iz 21 zemlje, s tim da se konstantno širi i aktivira nove članove. Ove godine na sastanku u Barseloni predstavilo se udruženje iz Španije, koje je i dobilo status ravnopravnog člana, dok je skupština FE jednoglasno usvojila odluku da se brčanskom udruženju da status kandidata, s tendencijom na punopravno članstvo.

„Ovo je za nas zaista veliki uspjeh i korak naprijed kada je riječ o podršci parovima koji se susreću sa problemom neplodnosti“, istakla je Milijana Simić, koordinator UG „Beba više“ iz Brčkog. “Od naših kolega i saboraca na evropskom nivou zaista smo čuli mnogo korisnih savjeta kako poboljšati status ove sve brojnije populacije. Razmjena iskustava te zajednički projekti i jesu ono što je cilj ovakvih sastanaka,” istakla je Milijana, koja je ujedno u Barseloni i predstavila rad Udruženja „Beba više“.

„Svakako da ćemo usvojiti preporuke naših kolega koji su već ostvarili zavidne rezultate u svojim zemljama, ali se i dalje bore za podršku i promociju problema neplodnosti sa kojim se susreće svaki šesti par u Evropi”, kaže Željko Lazarević, predsjednik UG „Beba više“ iz Brčkog. “Pred nama su projekti koji se odnose na promovisanje reproduktivnog zdravlja sa naglaskom na sterilitet, koje ćemo nadam se uskoro i započeti, a sve uz pomoć i savjete ljudi koje smo sreli na ovom skupu,” istakao je Željko.

Učesnici sastanka u okviru ESHRE kongresa iskoristili su priliku da posjete brojna predavanja o temi steriliteta i njegovog liječenja koji su se održavali tokom četiri dana kongresa u Barseloni.

„Fertility Europe organizacija nastala je iz potrebe da se na evropskoj razini organizuju asocijacije koje bi razmjenjivale iskustva, to je bio inicijativni cilj davne 2007. godine“ istakla je Klaudija Kordić – član Izvršnog odbora Fertility Europe i podpredsjednica Udruge “Roda”, te voditelj programa podrške za medicinski potpomognutu oplodnju ovog udruženja. Organizacija je partner ESHRE-a, koji je ove godine okupio u Barseloni oko 10.000 ljekara i stručnjaka iz oblasti reproduktivnog zdravlja.

„Važno je da i struka čuje mišljenje pacijenata, a i za nas da se informiramo o novim dostignućima u oblasti liječenja neplodnosti,” naglasila je Klaudija Kordić, te istakla da je “zabrinjavajuće koliko je muški sterilitet u porastu. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, raduje nas usvajanje Zakona o MPO u Federaciji, te se nadamo da će i RS uskoro usvojiti zakon kako bi pacijentima i našim susjedima bilo lakše da se ostvare kao roditelji“.
Sastanak u Barseloni ujedno je bio i godišnja skupština Fertility Europe organizacije kojom predsjedava Satu Rautakallio-Hokkanen iz Finske.

„U novembru nam predstoji projekat čiju pripremu počinjemo već sada, a to je „nedjelja podizanja svijesti o neplodnosti“ koju realizujemo već tri godine unazad. Takođe u planu su i druge aktivnosti koje ćemo provoditi zajedno, a odnose se na priču o ovom problemu,“ rekla je predsjednica asocijacije i dodala “ono što nas zabrinjava jesu zakonski problemi koji su aktuelni na Malti, ali i u Poljskoj, gdje uopšte ne postoji zakon o MPO niti se ona provodi po evropskim standardima, a prava pacijenata se grubo krše.”
Glavna vijest na ovogodišnjem ESHRE kongresu u Barseloni je da je do sada pomoću IVF postupaka rođeno oko 8 miliona beba u svijetu. Satu Rautakallio-Hokkanen dodaje da je samo u nordijskim zemljama šest odosto djece rođeno upravo putem IVF postupaka.

„Borba za potomstvo jeste iscrpljujuća, ali se ne treba odustajati“, poručila je žena koja iza sebe ima veliko iskustvo kada je riječ o podršci pacijentima koji nastoje da se ostvare kao roditelji. “Moj savjet, svim ljudima koji su u problemu jeste da se osim struke obrate i svojim matičnim organizacijama za prava pacijenata, da bi se otklanjali i zakonski nedostaci koji globalno utiču na demografsku kartu najstarijeg kontinenta”, zaključila je Satu Rautakallio-Hokkanen.

Delegacija „Beba više“ iz Brčkog, koja je ove godine bila jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na sastanku u Barseloni, očekuje da će svojim radom i zalaganjem uspjeti da već naredne godine postane ravnopravni član organizacije “Fertility Europe” na sastanku koji će biti održan u Beču.

www.brckodanas.com

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime