Repriza „Nedozvanih“ sljedeće godine

0
36

Pred prepunom salom Doma kulture u Brčkom odigrana je bh premijera predstave „Nedozvani“ u izvođenju NASTeatra iz Gornjeg Milanovca.

Prvo izvođeje predstave bilo je 6. oktobra 2018. godine u Gornjem Milanovcu, u okviru manifestacije „Dani Nastasijevića“, a premijera u Bosni i Hercegovini i to u Brčkom, u okviru projekta „Pozorište koje vam nedostaje“, održana je nepunih 20 dana poslije.

„Nedozvani“ je jedna od najbolji drama Momčila Nastasijevića koja govori o raspadu građanske porodice. Radnja je smještena u tridesete godine 20. vijeka kada je na našem području i počela da se osipa srednja klasa, koju su činili mahom intelektualci, umjetnici, doktori, odnosno elita jednog društva, koja se kasnije potpuno izgubila. U drami „Nedozvani“ pojavljuje se „uljez“, koji suštinski ne pripada toj građanskoj porodici, i uništava je, objašnjava Ivan Perković, glumac, direktor i osnivač „NASTeatra“.

Predstavu je režirao Jug Radivojević, a osim Ivana, još igraju Strahinja Blažić, Marija Stokić, Anita Stojadinović, Aleksandar Ristanović i Tatjana Dimitrijević.

Talentovani glumački ansambl, predvođen Ivanom Perkovićem, nagrađen je gromoglasnim aplauzom brčanske publike koja je još jednom pokazala da grad Brčko zaista ima pozorišnu publiku i da je ovakvih događaja potrebno sve više. Dokaz tome je i prepuna sala, te su organizatori morali da obezbjede i pomoćna sjedišta, a neki su premijeru odgledali i iz tehničke sobe.

Ovo je osma predstava u organizaciji brčanskog udruženja „Stand-Up BH“, koje je po trajanju mlado, ali po kvalitetu predstava i pozorišnih djela koje su do sada doveli u Brčko, mogu stati rame uz rame sa ozbiljnim produkcijama.

Aleksandar Pantelić, predsjednik Udruženja, nije krio zadovoljstvo posjetom i reakcijom publike.

“Veoma smo ponosni na projekat “Pozorište koje vam nedostaje”. Mislim da je puna sala publike, koja je sa ushićenjem pratila radnju predstave, kao i osmjesi na njihovim licima, pokazatelj da smo ostvarili još jedan u nizu uspjeha. Ovo je jedan veliki iskorak brčanske kulturne scene kada je riječ o pozorištu. Predstava „Nedozvani“ je treća po redu predstava koju organizujemo u saradnji sa NASTeatrom. Značajno je graditi ovakva partnerstva, što mi radimo u kontinuitetu i na taj način pokušavamo da saglasno obezbijedimo gostovanja na brčanskoj sceni“, kaže Pantelić i dodaje da imaju u planu saradnju i sa drugim teatrima.

„Cilj je za početak stvoriti kvalitetnu pozorišnu publiku, stvoriti navike i želju za pozorištem, a sa takvom publikom, sigurni smo, doći će i razumijevanje onih koji su za kulturu zaduženi. Radimo i na podizanju kvaliteta. Ne znamo kada je posljednji put jedna predstava ovog kalibra svoju bh. premijeru imala u Brčkom. Pokazali smo, vjerujemo, da naš grad može biti regionalni kulturni centar“, kaže Pantelić.

Ideja projekta „Pozorište koje vam nedostaje“ je prosta – stalni pozorišni repertoar u Brčkom.

„Želimo kulturu u našim životima i vjerujem da je rad Uduženja „Stand-Up BH“ jasno pokazao da to žele i građani Brčkog. Uzevši u obzir da je prije rata u Brčkom uspješno radilo amatersko pozorište, jasno je da je grad spreman za tako nešto i u budućnosti. To pozorište imalo je čak i inicijativu za profesionalizacijom i svakako da i o tome treba razmisliti u budućnosti. Za sada, hajde da omogućimo Brčankama i Brčacima da uživaju u kulturnim dešavanjima barem jednom mjesečno, da učinimo naš grad gradom pozorišta, gradom kulture“, kaže Cvijan Pajkanović, koordinator projekta “Pozorište koje vam nedostaje”.

Članovi udruženja „Stand-Up BH“ su po završetku predstave uručili zahvalnice „NASTeatru“ za saradnju na projektu, te najavili reprizu predstave iduće godine.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.