Rješavanje stambenog pitanja za osam porodica iz Rašljana, Islamovca i Maoče

0
28

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić potpisao je danas ugovore o dodjeli novčanih sredstava za rješavanje stambenog pitanja za osam porodica čiji su stambeni objekti stradali u klizištima i poplavama nakon avgusta 2014. godine.

Riječ je o porodicama iz mjesnih zajednica Rašljani, Islamovac i Maoča koji nisu bili u kategoriji lica čiji su stambeni problemi nastali direktno usljed poplava, te nisu rješavani u skladu s posebnim zakonom čije je važenje bilo ograničeno.

„Riječ je o porodicama čije su kuće stradale naknadno u klizištima uzrokovanim poplavama i iako su postojala sredstva, nije bilo procedura za rješavanje ovog problema. Nakon pozicioniranja sredstava za ovu namjenu na kodovima Skupštine, skupštinska Komisija za upravu i finansije donijela je odluku da se ova sredstva isplate uz obavezu preciziranja načina i pravdanja utroška sredstava. Imamo još izvjesnih problema koji se nisu mogli riješiti kroz Odjeljenje za izbjegla i raseljena lica, kao i dio sredstava koja nismo realizovali zbog nejasne dokumentacije jednog broja lica s područja Krepšića, Vučilovca i Brke,“ kaže Kadrić.

I u ovim slučajevima očekuje se prijedlog odluke skupštinske Komisije.

Ukupna sredstva za rješavanje stambenog pitanja osam porodica koje sada, iako nakon četiri godine, ipak imaju šansu da trajno riješe stambeno pitanje, iznose 264.000 KM, a pojedinačni iznosi su 33.000 KM, koliko je dodjeljivano i porodicama čiji su objekti stradali u poplavama 2014. godine.

„Od 10. marta 2015. godine nismo smjeli stanovati u kućama koje je upropastilo klizište. Od tada smo stanovali u neuslovnim prostorima“, rekao je Mustafa Mehmedović iz Rašljana.

Vjeruje da će za ovaj novac koji mu je dodijeljen moći kupiti kuću, koja neće biti kao ona koju je upropastilo klizište ali mu je, kako je rekao, bitno da bude u svojoj kući.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.