Škola “Malac genijalac” u Brčkom vrši upis nove grupe polaznika

0
120

Prije više od godinu i po dana, odnosno u januaru 2017. godine, u Bosni i Hercegovini sa radom je počela škola “Malac genijalac”. Dječak sa istaknutom crnom kosom, naočalama, zelenom majicom i crvenom leptir mašnom, te jednom raspretlanom pertlom simbol je ove školice, koja nakon otvaranja centara u Bijeljini i Banjaluci početkom 2017. godine, sada ima centre i u Sarajevu, Visokom, Istočnom Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Laktašima, Prnjavoru, Prijedoru, Gradišci, Ugljeviku, Loparama, Modriči, Gračanici, Živinicama, Srebreniku i naravno Brčkom.

Škola zasniva svoj rad na mentalnoj aritmetici – sposobnosti računanja i postizanja tačnog rezultata, bez korišćenja olovke i papira, kalkulatora ili nekog drugog tehničkog pomagala.

“Ovu sposobonost je moguće razviti samo kod djece u periodu od 4 do 12 godina. Djeca uče kako da vizuelizacijom sorobana (vrste abakusa, odnosno drevne računaljke) i njegovim principima rješavaju matematičke probleme, bez korištenja drugih alata. Međutim, ovdje su efekti daleko veći, jer se u pozadini nužno odvijaju i drugi razvojni aspekti moždanih procesa. Kada dijete dostigne impresivne brzine računanja, to je znak i da su se kod djeteta razvile sljedeće sposobnosti: koncentracija, vizuelizacija, pažnja, memorija, analitičko razmišljanje i logika,” kažu u školi “Malac genijalac”.

To znači da se osim nevjerovatne brzine računanja, poboljšava i način na koje dijete sluša i vidi, obrađuje i razumije informacije, zamišlja i stvara određene predstave, prepoznaje detalje, rješava probleme, reaguje itd. Razvoj ovih pratećih i važnih sposobnosti je u stvari i glavna snaga mentalne aritmetike, jer donosi djetetu čitav niz razvijenih sposobnosti koje su mu potrebne u životu.

“Škola Malac Genijalac radi po Hikari programu, odnosno po jedinstvenom programu porijeklom iz Japana, kolijevke mentalne aritmetike. Na japanskom jeziku hikari znači svjetlost i simbolizuje proces učenja i buđenja (osvjetljavanja) naših mentalnih kapaciteta. Hikari program je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije i obrazovanja, a zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakus,” ističu u ovoj školi menatalne aritmetike.

Upis u školu “Malac genijalac” je u toku, a vrata škole su otvorena za sve djevojčice i dječake uzrasta od četiri do 12 godina, jer se u tom periodu mozak najviše razvija i stvaraju se moždane sinapse, odnosno veze između moždanih ćelija. Cilj programa je da dijete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete i postane “malac genijalac”.

“Nastavni plan i program je fleksibilno i pažljivo osmišljen, uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta. Učenje se praktikuje u malim grupama, od šest do 12 polaznika, kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera, i pozitivni emocionalni odnosi. Polaznicima su na raspolaganju i naši posebni internet portali i aplikacije, na kojima mogu da rade domaći zadatak i vježbaju kod kuće,” kažu u školi mentalne aritmetike “Malac genijalac”.

Časove vode sertifikovani učitelji i učiteljice, a o samom programu i njegovim benefitima, više možete saznati na adresi Uzunovića 2a u Brčkom (065/000-228, [email protected], www.malacgenijalac.ba). Malac često organizuje i besplatne radionice za “djecu koja mijenjaju svijet”, da bi promovisali svoj rad, besplatno testirali mališane na abakusu, ali i širili znanje i organizovali druženja mališana kroz igru i učenje, jer je učenje zabavno i nezaobilazno.

(Promotivni članak)

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.