Šta ako sam šesti?

0
91

Od 5. do 11. novembra u Evropi i kod nas obilježava se Sedmica (ne)plodnosti. Krovno evropsko Udruženje “Fertility Europe”, zajedno sa predstavnicima iz zemalja članica u cijeloj Evropi, kroz prigodne programe obilježava ovu nedjelju.

Udruženje građana “Beba više” iz Brčkog, kao kandidat za članstvo u ovoj organizaciji, takođe obilježava Sedmicu (ne)plodnosti sa ciljem da podigne svijest javnosti o značaju liječenja neplodnosti u našoj zemlji, ali i ovom problemu kao globalnom.

Kampanja je simboličnog naziva “Šta ako sam šesti?”, jer se svaki šesti par u Bosni i Hercegovini bori sa neplodnošću.

Neki od parova se izbore, neki, nažalost, ne. Ali o tome moramo da govorimo i da pronalazimo nova rješenja i metode koje pomažu parovima koji žele da postanu roditelji.

“U 40% slučajeva, problem je u muškarcu, ali se ljekari i naučnici uglavnom fokusiraju na žensku neplodnost, što ostavlja muški infertilitet zapostavljenim”, kažu u Udruženju “Beba više”.

“Prilika da se postane roditelj ne bi trebalo da zavisi od političkih prioriteta u državi ili finansijske situacije budućih roditelja”, poručuju iz Fertility Europe.

Svako od nas može dati podršku Evropskoj sedmici (ne)plodnosti kroz podizanje svijesti o pitanjima koja se odnose na ovaj životni problem i ostvarivanje bezbjednog, jednakog i fer pristupa tretmanu za parove koji žele da postanu roditelji.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.