Tamaš Farkaš i Jelena Jačanski pobjednici Drugog međunarodnog plivačkog maratona Brčko distrikt BiH 2018.

0
130

Tamaš Farkaš preplivao je dionicu od Vučilovca do Ficibajera u Brčkom dugu devet kilometara za 1 h i 22 minuta, što je za više od 10 minuta bolje vrijeme nego kod prošlogodišnjeg pobjednika.

Tamaš je srpski plivač mađarskog porijekla. Dugo godina je bio član plivačkog kluba „Bečej“, zatim PK „Novi Sad“, a trenutno je član plivačkog kluba „Maraton“ iz Bačke Topole. Današnjim učešćem u Brčkom, kao i organizacijom maratona, kaže da je izuzetno zadovoljan.

„Trenutno se spremam za evropsko prvenstvo koje će biti održano 8. avgusta u Glazgovu. Danas sam otplivao za sat i 22 minuta što je izuzetno dobro, a mojoj brzini doprinijela je i brzina rijeke, jer da sam plivao u zatvorenom prostoru, ovu dužinu bih ostvario za otprilike sat i 40 minuta“, kaže Farkaš.

Pobjednica u ženskoj konkurenciji je Jelena Jačanski sa rezultatom 1 h i 24 minuta, a njena sestra Jovana ju je slijedila u zamah. Jelena je iz Bečeja, a pliva za PK „Vojvodina“ iz Novog Sada. Na maratonu u Brčkom je učestvovala prvi put.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ja sam prezadovoljna svojom trkom i rezultatom, jako mi se sviđa organizacija, voda je odlična, a vjerovatno dolazim i naredne godine. Trka u Brčkom mi je bila jako važna da provjerim kondiciju, pokazala je da sam u dobroj formi, a naredno takmičenje na kojem ću da učestvujem je u Ovčar Banji za dvije nedjelje koja je dosta kraća od ove i iznosi tri kilometra“, kaže Jovana.

Organizator maratona je godine Plivački ekstremni sportski klub „Atos – Sava“ iz Brčkog , uz pokroviteljstvo Vlade Brčko distrikta BiH, podršku Skupštine i više udruženja i organizacija.

U okviru maratona realizovane su dvije trke u muškoj i ženskoj konkurenciji. Prva trka od dva kilometra plivala se u dužini od dva kilometra kružno na području Save ispod Ficibajera, a glavna trka dužine 9 kilometara krenula je nešto iza 16:00 časova iz sela Vučilovac. Plivači su plivali nizvodno Savom do brčanskog izletišta Ficibajer.

„Nagradni fond glavne trke od devet kilometara je 500, 300 i 200 evra za prvo troje plasiranih kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji, dok je za kružnu trku od dva kilometra nagradni fond u obe konkurencije 200, 150 i 100 evra“, rekao je Draško Đurić, direktor maratona.

Osim plivačkih takmičenja, održano je i nekoliko sportskih događaja na Ficibajeru, a učesnike maratona pratili su kajakaši i kanuisti, te nekoliko čamaca na kojima je bilo osvježenje i eventualna pomoć za plivače, ukoliko bi došlo do povreda.

Međunarodni plivački maraton Brčko distrikta BiH ušao je i u kalendar Global Swim Series, kao i u kalendar SRB OPEN WATER CUP-a. Iako maraton ima međunarodni značaj i ove je godine privukao brojne učesnike i sponzore, nažalost mali broj građana Brčkog došao je na obalu Save da podrži maraton, učesnike i organizatore.

www.brckodanas.com

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime