Trodimenzionalni sadržaji štetni za djecu

0
41
SONY DSC

Agencija za hranu, okolinu, zdravlje i bezbjednost saopštila je da djeca uzrasta od šest do 13 godina treba da imaju “umjeren” pristup 3D sadržajima.
Ova preporuka uslijedila je poslije istraživanja o mogućem uticaju 3D slika na oči koje se još razvijaju. Do sada je samo nekolicina zemalja usvojila preporuke u vezi sa upotrebom 3D sadržaja, prenio je BBC.
Francuska agencija navodi da proces prilagođavanja očiju trodimenzionalnim efektima zahtijeva da oči posmatraju slike na dva različita mjesta istovremeno, prije nego što mozak od tog prikaza napravi jednu sliku. U saopštenju se navodi da kod djece mlađe od šest godina zdravstveni efekat ovog prilagođavanja može biti mnogo ozbiljniji, imajući u vidu njihov aktivni razvoj vizuelnog sistema. Trodimenzionalni prikazi koriste se u mnogim filmovima, pojedinim video-igricama, televizijskim sadržajima i na kompjuterskim ekranima.

Italija planira da ograniči upotrebu 3D naočara za mlađu djecu, poslije sličnog upozorenja koje je prošle godine uputila nacionalna zdravstvena agencija.

Kada je “Nintendo” predstavio 3D video konzolu 2010. godine upozorio je da igranje igrica na ovom uređaju može da ošteti vid djece mlađe od šest godina.

(SRNA)

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.