Tužilaštvo Brčko distrikta BiH i USAID potpisali Partnerski program podrške

0
50

USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH i Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, Okružno tužilaštvo u Bijeljini i Kantonalno tužilaštvo Posavskog kantona potpisali su jučer u Brčkom Partnerske programe podrške u okviru šireg projekta ove razvojne agencije, a koji se realizira u petogodišnjem periodu od oktobra 2014. do oktobra 2019. godine i usmjeren je na pružanje podrške pravosuđu u Bosni i Hercegovini.

Partnerske programe usmjerene na podršku ovim tužilaštvima potpisali su rukovoditeljica USAID-ovog Projekta pravosuđa u BiH Biljana Potparić-Lipa, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini Novak Kovačević i glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona Luka Dabić.

Jedan od osnovnih ciljeva Projekta je pružanje podrške pravosudnim institucijama u BiH u nastojanjima da efikasno provode krivične postupke u predmetima korupcije, zloupotrebe službenog položaja i drugim složenim predmetima privrednog i organiziranog kriminala. Stručna i tehnička pomoć koja će se posredstvom Projekta pružati tužilaštvima u BiH odnosi se na unapređenje rada na pomenutim predmetima, unapređenje upravljačkih praksi, kao i na unapređenje transparentnosti u radu tužilaštava i jačanja dobrih praksi u odnosima s javnošću.

Ukupno pet tužilaštava u BiH su odabrani kao partnerske institucije kojima će se pružiti podrška u radu tokom tri godine implementacije Projekta. Tokom petogodišnje implementacije aktivnosti, projektom će biti obuhvaćena i sva druga tužilaštva u BiH. Partnerskim programom su definisane aktivnosti koje će pomoći u procesu jačanja upravljačkih, organizacijskih i stručnih kapaciteta tužilaštava, kako bi se suočili sa izazovima u radu na kompleksnim i prioritetnim predmetima.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime