U okviru studijskog putovanja u BiH – Brčko posjetili studenti Univerziteta Clemson iz Južne Karoline (SAD)

147

U okviru aktivnosti Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država pri Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na ovom fakultetu svake godine boravi grupa studenata sa Univerziteta Clemson iz Južne Karoline u Sjedinjenim Američkim Državama, koji u Beogradu i na Fakultetu političkih nauka provedu tri i po mjeseca. Za američke studentne ovo je dio njihovog programa studiranja u inostranstvu, u ovom slučaju Clemson University Study Abroad Program – Spring Semester in Belgrade, tokom kojeg oni slušaju i polažu nekoliko predmeta koji su im po povratku u SAD priznati kao da su ih tamo polagali, saopšteno je iz Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Osim predmeta koji su dio fakultetskog kurikuluma na Klemsonu – “Spoljna politika SAD”, “Balkan – politika i sukobi”, “Evropske integracije” i “Međunarodna ekonomija”, koje izvode profesori Dragan R. Simić, Tanja Miščević, Maja Kovačević i Ivan Vujačić, u okviru predmeta “Balkan – politika i sukobi” uz obavezna predavanja, organizuju se i posjete zemljama i gradovima regiona.

Upravo u sklopu drugog studijskog putovanja u Bosnu i Hercegovinu, deset američkih studenata u pratnji profesorke Džesike Kolins i Dragana Živojinovića, sekretara Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, te studente ovog fakulteta iz Brčkog, danas je primio Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, koji je bio i učesnik procesa arbitraže za Brčko, što je jedna od tema koja je studente najviše interesovala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić pojasnio je studentima specifičnosti, kao i nastanak i razvoj Brčkog od devedesetih godina do danas.

„Ovo je bila odlična prilika da od zamjenika gradonačelnika saznamo kako se politička situacija mijenjala u Brčkom tokom proteklih godina. Hvala mu na izdvojenom vremenu. Naš cilj je da direktno od političkih predstavnika čujemo kakva je politička situacija u ovom dijelu Balkana. Sljedeći grad koji ćemo obići je Banja Luka“ , rekla je Džesika Kolins iz Centra za studije SAD-a.

Domić je naglasio je da su se studenti interesovali za posebnosti Brčko distrikta BiH, način na koji komuniciramo, uticaj entiteta na organizovanje administracije, veze s državom i nadležnosti Distrikta.

„Najviše ih je zanimalo zašto je Brčko distrikt BiH oformljen na ovaj način kao jedinica lokalne samouprave. Prenio sam im neke ključne podatke kako bi mogli razumjeti naš ustavno-pravni položaj u odnosu na ostatak BiH. Iako je to veoma kompleksna materija, izazvala je interes kod studenata i niz pitanja“, zaključio je Domić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osim susreta sa zamjenikom Domićem, studenti su obišli i istorijsku zgradu Vijećnice, posjetili Skupštinu Brčko distrikta BiH, te prošetali gradom, a svoje putovanje nastavljaju dalje prema Banjaluci i institucijama Republike Srpske.

Osim današnje posjete, studenti su do sada imali organizovana studijska putovanja u Novi Sad, Srebrenicu, Sarajevo, Višegrad, Mostar, Trebinje, Dubrovnik, Podgoricu, Kosovsku Mitrovicu i Prištinu. Proljećni semestar u Beogradu završava im se 1. maja.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime