U Umjetničkoj galeriji u toku izložba slika Miomira Miše Vemića

0
65

Izložba 35 ulja na platnu Miomira Miše Vemića, akademskog slikara iz Nikšića, postavljena je u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH i građanima je dostupna do 10. oktobra.

Mišo Vemić laureat je prošlogodišnje „Zlatne palete“, priznanja koje Umjetnička galerija dodjeljuje za poseban doprinos u radu Međunarodne simpozijum radionice „Sava“.

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je da je ova izložba, simboličnog naziva „Reakcija na prazninu“, jedna od najkvalitetnijih koje su do sada prezentovane u brčanskoj Galeriji. Ona je dodala da je Miomir Vemić jedan je od živih doajena crnogorske slikarske scene i umjetnik čija su djela obišla cijeli svijet.

„Konji Miše Vemića simbol su snage, izdržljivosti i moći. To su oni arhetipski, proizašli iz starih mitova i legendi, ali zauvijek živi, oni koji svojim krikom prizivaju svjetlost, oni koji neraskidivo vezani sa kočijama ljudske duše i svijesti galopiraju u vječnost. Ova nas djela opominju da uvijek sigurno držimo uzde nad životinjom u sebi jer ego je naš jahač, naš džokej, a konj vjetar emocija koje mogu izvajati čovjekovu dušu u lice sveca, ali i groteskne nemani“, rekla je na svečanom otvaranju Sonja Đurović.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.