Udruženje “Beba više” iz Brčkog osniva ogranak u Sarajevu

0
39

Predstavnici Udruženja „Beba više“ gostujući u Otvorenom programu BH Radija 1, najavili su otvaranje ogranka ove organizacije u Sarajevu.

„Sasvim slučajno u čekaonici ginekološke ordinacije u Sarajevu, čula sam za Udruženje Beba više iz Brčkog i njihove aktivnosti te ih kontaktirala. Na svu sreću, mi ljudi, koji se susrećemo sa problemom neplodnosti, vrlo brzo i otvoreno sklapamo prijateljstva, jer razumijemo jedni druge i tako je i došlo do ove saradnje“ rekla je Elvedina Ličanik za BH Radio 1.

„Nama se javila gospođa Elvedina Ličanik, a način na koji je došla do nas zaista ohrabruje. To je potvrda dugogodišnjeg rada svih nas u Udruženju. Opšte je poznato da je stanje u ovoj oblasti prilično neuređeno, generalno u BiH, a posebno u Federaciji, gdje se pravilnici razlikuju od kantona do kantona. Nije ni kod nas u Distriktu sve sjajno, ali nailazimo na razumijevanje lokalnih vlasti i sada to želimo prenijeti na sve nivoe vlasti u našoj zemlji“ rekao je predsjednik UG „Beba više“ Željko Lazarević.

Udruženje “Beba više” već sarađuje sa Udruženjem “Šansa za roditeljstvo” iz Beograda i “Rodom” iz Zagreba.

“Najveći problem svih nas koji se zalažemo da beba bude više, jeste nepostojanje zakona na državnom nivou”, rekao je Lazarević, dodajući da u Sarajevu njihova organizacija ima kontakt sa aktivistkinjom Indianom Husić Šabanović, koja se snažno zalaže za donošenje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Lazarević je takođe istakao i da će zahvaljujući saradnji sa „Rodom“ iz Zagreba predstavnici, UG „Beba više“ učestvovati ove godine, kao jedini predstavnici BiH, na kongresu „Fertility Europe“ koji se održava početkom jula u Barseloni.

„Odmah nakon toga, slijedi i organizovanje javne tribine u Sarajevu, gdje ćemo nastojati da uspostavimo ogranak UG „Beba više“, ali i da sarađujemo sa drugim udruženjima i pojedincima koji se zalažu za srećnije i brojnije porodice“ poručio je Željko Lazarević.

www.brckodanas.com

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime