UG “Golub” organizuje besplatnu školu pčelarstva

0
97

Udruženje građana “Golub” Brčko, zajedno sa udruženjima pčelara “Pčela” i “Matica”, u naredne dvije godine realizovaće projekat “Razvoj pčelarstva Brčko distrikta BiH”. Ovo je najveći projekat u oblasti pčelarstva do sada u Brčkom, a ukupna vrijednost prve faze projekta je skoro 90.000 KM, kažu u ovom Udruženju.

Svrha projekta je pokretanje pogona za proizvodnju košnica, topljenje i sterilizaciju voska pod pritiskom i hladno valjanje satnih osnova, zatim pokretanje škole pčelarstva i treći cilj je raspodjela grant sredstava, gdje će prednost imati populacija žena i omladine.

Pogon za proizvodnju košnica nalaziće se u “Pčelarskom centru Brčko distrikta BiH”, koji je u pripremi. Škola pčelarstva ima za cilj kontinuiranu obuku mladih pčelara. Za te potrebe biće obezbijeđen i školski pčelinjak uz svu potrebnu opremu za rad, te organizovana brojna predavanja sa gostima iz naše zemlje i regiona, kao i posjete iskusnim i uspješnim pčelarima i njihovim domaćinstvima. Za apliciranje za grantove biće potrebno samo dokazati želju za rad sa pčelama i posjedovanje odgovarajućeg znanja u pčelarstvu, kažu u UG “Golub”.

Škola pčelarstva počinje za nekoliko dana, tačnije 21. maja 2018. godine, te realizatori projekta pozivaju sve zainteresovane da se što prije prijave, jer je broj polaznika ograničen.

www.brckodanas.com

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime