Ujed krpelja – ljetni problem za sve koji borave u prirodi

0
46

U ljetnim mjesecima veći broj osoba odlazi u prirodu, te se time izlaže i mogućnosti ujeda krpelja – parazitarnog insekta koji se hrani krvlju žrtve i na taj način može da prenese zarazne bolesti, koje se u našim krajevima javljaju sporadično, ali nisu bezazlene.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice saopštili su da su najznačajnije zarazne bolesti koje prenose ove životinjice krpeljni meningoencefalitis – upalna bolest centralnog nervnog sistema, čija klinička slika može ići od obične prehlade do teških upala mozga, zatim Kongo-krimska hemoragijska groznica – zarazna bolest koja se veoma rijetko javlja na našem području, ali dovodi do teškog poremećaja u zgrušavanju krvi i izaziva teška krvarenja, što za posljedicu može imati smrt. Krpelji mogu prenijeti i rikecioze, mogu izazvati i teške oblike bolesti sa smrtonosnim komplikacijama ili lajmsku bolest – oboljenje koje je karakteristično po kožnom prstenastom crvenilu na mjestu ugriza krpelja. Liječi se odgovarajućim antibioticima, ali može izazvati teške upale srca i mozga.

 

Najbolji način zaštite od krpelja prilikom boravka u prirodi je nošenje odjeće dugih rukava i nogavica i zatvorene obuće, zatim nanošenje na kožu repelenata, odnosno spreja ili kreme koja odbija insekte, prije polaska u prirodu, te detaljno provjeranje kože odmah nakon povratka kući, posebno djelova tijela gdje je koža najnježnija – iza vrata i ušiju, ispod pazuha i dojke, na preponama i iza koljena. Posebno treba obratiti pažnju kod pregleda glave male djece, jer se veoma često krpelj zakači baš na taj dio tijela.

Osobe koje primjete zakačenog krpelja na tijelu trebaju ga ukloniti čistim rukama i dezinficiranom pincetom. Insekt treba lagano uhvatiti u predjelu glave, tj. što bliže koži, te ga izvući blagim, ravnomjernim povlačenjem od kože bez ikakvog uvrtanja, pazeći pri tom da se izvuče cijeli insekt, bez oštećenja kože i bez ikakve upotrebe ulja, benzina, leda ili nekih drugih preparata, kažu u Institutu. Ukoliko niste sigurni da možete sami da obavite ovaj poduhvat, javite se u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

U slučaju pojave otoka ili neke druge promjene na koži na mjestu ugriza, potrebno je primjeniti protivalergijski lijek, ali, u pravilu, antimikrobnu zaštitu poslije uboda krpelja određuje nadležni ljekar na osnovu pratećih simptoma.

Ne preporučuje se druge metode uklanjanja krpelja, poput spaljivanja šibicom, gnječenje krpelja, premazivanje nekom kremom, mastima ili uljima i sl., jer nisu efikasne, nego su kontraproduktivne i opasne po zdravlje.

Za osobe koje su profesionalno izložene ugrizima krpelja zbog čestog boravka u prirodi, poput šumara, vojnika, planinara ili lovaca, preporučuje se vakcinacija.

www.brckodanas.com

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime