Za projekte i manifestacije NVO 1,7 miliona KM

0
40

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je danas Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2019. godinu po javnom pozivu u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu kao i Prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška tekućih grantova u ovom Odjeljenju.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da su nakon današnje sjednice stvorene pretpostavke da se grantovi mogu u redovnoj proceduri raspodijeliti onima kojima su namijenjeni.

„Dio sredstava odnosi se na pozicionirane grantove koji su budžetom namijenjeni za određena udruženja, a dio sredstava bit dodijeljen na osnovu usvojenih kriterija“, rekao je Gudeljević.

Za pomoć nevladinim organizacijama u oblasti sporta izdvojen je iznos od 1.189.400 KM, za oblast kulture 200.000 KM, a za projekte i manifestacije planirane su 334.000 KM.

„Kriteriji se nisu mijenjali u odnosu na prethodne godine, osim što će ubuduće udruženja moći učestvovati u ovoj raspodjeli nakon pet godina aktivnog djelovanja u sportu za koji su registrovani. To se ne odnosi na klubove koji već primaju grantove“, dodao je Gudeljević. On je istakao da je Vlada Brčko distrikta BiH nakon duže rasprave i različitim pogledima na to jesu li kriteriji pravični i pravedni prema svim klubovima usvojila zaključak da Odjeljenje do sljedeće godine napravi pojedinačne kriterije za svaki sport kako bi bila odagnana svaka sumnja da je neki od sportova privilegovan u odnosu na druge sportove.

Ako ste pronašli pravopisnu grešku, označite je i pritisnite Shift + Enter ili kliknite ovdje da biste nam je prijavili.