10 vještina koje poslodavci traže od diplomanata 2015. godine

67

Dobro se snalazite u timu? Procesi donošenja odluka i rješavanja problema ne predstavljaju Vam napor? To su odlike koje poslodavci žele kada zapošljavaju ljude koji su tek diplomirali.

Sljedeća najtraženija odluka jest sposobnost verbalnog komuniciranja s ljudima unutar i izvan firme. Poslodavci, osim navedenog, traže ljude koji imaju tehnička znanja potrebna za određeni posao, ali to im nije niti približno bitno koliko timski rad, donošenje odluka, komunikacijske sposobnosti te sposobnost planiranja radnih obveza.

Neprofitna organizacija NACE (The National Association of Colleges and Employers) provodila je od sredine avgusta do ranog novembra istraživanje, pri čemu je poslodavce ispitivala koje vještine će imati najveću težinu prilikom zapošljavanja studenata koji će diplomirati 2015. godine. Iako je uzorak malen – svega 260 poslodavaca – nije na odmet proučiti zaključke.

Naravno, bitan je i fakultet koji ste završili. Najtraženiji smjerovi su, tvrdi istraživanje, poslovna ekonomija, inženjeri i računarske nauke. Međutim, ako stvari svedemo na najjednostavniji nivo, ovo je popis od deset odlika i vještina koje najbolje kotiraju kod poslodavaca, poredanih po bitnosti:

  1. Sposobnost rada u timu
  2. Sposobnost donošenja odluka i rješavanja problema
  3. Sposobnost verbalne komunikacije s ljudima unutar i izvan firme
  4. Sposobnost planiranja, organizovanja i prioretiziranja
  5. Sposobnost prikupljanja i analiziranja informacija
  6. Sposobnost analiziranja kvantitativnih podataka
  7. Tehnološka znanja vezana uz posao
  8. Rad u pojedinim softverima
  9. Sposobnost pisanja izvještaja
  10. Sposobnost uticanja na druge

Dakle, dobra vijest za diplomante jest da su na fakultetu, nebitno kojem, gotovo sigurno naučili prvih pet vještina. Trik je u tome da to suptilno objasnite u motivacijskom pismu ili rezimeu. Istraživanje jasno pokazuje da poslodavci traže univerzalne vještine, pitanje jest samo kako ćete ih prezentovati.

(liderpress.hr)

Prethodni postSedam vrsta poljubaca koje morate probati u Novogodišnjoj noći
Sledeći postRuska radio-stanica – i dalje jedna od najvećih misterija svijeta