16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama 25.11. – 10.12.

222

Danas, 25. novembra kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, traje globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

„Prema najrecentnijim podacima, svaka druga žena u BiH pretrpjela je neki oblik nasilja. Važno je da svakog dana, a ne samo tokom “16 dana aktivizma”, prepoznamo da se nasilje nad ženama i djevojčicama dešava svakodnevno, u javnim i privatnim prostorima, i da iznova pozivamo na to da se nasilje mora prijaviti i kazniti, jer nasilje nije privatna stvar“, navodi se na stranici Žene BiH.

Kampanju obilježava oko 1.700 organizacija u više od 100 zemalja svijeta. U okviru šesnaestodnevne kampanje biće obilježeni i 1. decembar – Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i 6. decembar kada se prisjećamo montrealskog masakra u kojem je ubijeno 14 studentkinja.

Cilj kampanje je da stavljanje u fokus okvira ljudskih prava, te da državni i nedržavni akteri reaguju, svako u svom domenu, protiv nasilja nad ženama, ali i muškarcima i djecom.

Poražavajući su podaci da je jedna od tri ženske osobe u svijetu barem jednom u životu bila žrtva nasilja, svaka peta odrasla žena je barem jednom u životu bila žrtva fizičkog nasilja, dok svaka deseta bude žrtva seksualnog nasilja. Nasilje nije samo fizičko i seksualno, nego i psihičko.

Nasilje je svaki vid kontrole nad drugima, sa ciljem izazivanja straha i terora.

Brojevi telefona putem kojih možete prijaviti nasilje su: 122 u Brčkom, 1265 u Federaciji BiH i 1264 u Republici Srpskoj.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postOptužnica protiv M.D. jer je vozilom udario maloljetnicu na pješačkom prelazu
Sledeći post„Noć istraživača“ i „Evropska noć teatra“ u Brčkom ove godine u online formatu