20 zločina se u Sjevernoj Koreji koji se kažnjavaju egzekucijom

105

Nakon što je objavljeno kako je sjevernokorejski diktator Kim Jong-un dao pogubiti ministra odbrane i to zato jer je zaspao tokom sastanka te navodno govorio protiv ‘Vođe’ pa je proglašen krivim za izdaju, pojavila se lista od 20 ‘zločina’ za koje se u toj zemlji ‘gubi glava’.

Zločini za koje se dobiva smrtna kazna podijeljeni su u dvije grupe – obavezna i diskrecijska pogubljenja. Za najmanje devet pogubljenje je zagarantovano, a među njima su, primjerice, i otmica te krađa državne imovine ili privatne imovine. Za krivotvorenje novca ili bijeg iz zatvora možda ćete se i izvući. Osim što uhapsi krivca kojeg proglasi državnim neprijateljem, zakon daje pravo Sjevernoj Koreji da kazni i članove čak tri generacije njegove porodice. Pošteno suđenje, naravno, ne dolazi u obzir.

Listu zločina za koje se u Sjevernoj Koreji dobiva smrtna kazna sastavila je Međunarodna organizacija za ljudska prava i to temeljem razgovora sa svjedocima i onima koji su pobjegli iz te zemlje. Dakle, za sljedeće zločine i njihove inačice u Sjevernoj Koreji slijedi smrtna kazna: urota protiv države, terorizam, izdaja, uništenje imovine – državne, privatne, vojne, ubistvo, krivotvorenje novca, šverc nakitom i drugim metalima, prodaja droge, ilegalno poslovanje, nanošenje teških tjelesnih povreda, otmica, silovanje, bijeg iz zatvora te odavanje povjerljivih informacija putem mobitela.

Smrtna kazna može se izvršiti pred streljačkim vodom ili raketnim bacačem za visokorangirane ‘izdajnike’. Osuđenici mogu dobiti i blažu kaznu – preodgoj u tzv. radnim kampovima.

(Avaz)

Prethodni postBjegunac iz Šošenka uhvaćen nakon 56 godina
Sledeći postRuski haker otkrio kako se briše video sa YouTube-a

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime