5 biljaka koje najbolje tjeraju komarce

337

Da vam tople ljetne večeri ne bi pokvarili komarci, na balkon ili prozorsku dasku stavite ove mirisne biljke – neke od njih moći ćete upotrijebiti i u svojoj kuhinji, dok će druge oduševiti vaše kućne ljubimce.

Bosiljak

Najmirisnija moguća zaštita od komaraca – i najukusnija. Posijte bosiljak u veliku posudu ili nabavite nekoliko lončanica već posijanog, i nikad vam neće ponestati svježeg aromatičnog bilja za umake, salate, namaze, pesto… Bitno je da posuda ima dobru drenažu, da biljka ima dovoljno sunca te da redovito čupkaste listiće: što ćete bosiljak više koristiti, to će više rasti. Peteljke listića otkinite točno iznad mjesta gdje raste par listića – sljedeći put bit će ih dvostruko više. Kad se pojave cvjetići, morat ćete ih (na žalost) otkinuti želite li da listići i dalje imaju dobar okus.

Metvica

Biljka koja se lako uzgaja i vrlo brzo širi: zato je preporučljivo posaditi je u posudu, a ne na tlo jer bi mogla zaposjesti cijeli teritorij. Ima mnogo vrsta različitih varijacija njena osvježavajućeg mirisa i sve jednako dobro odbijaju leteće napasti. I za metvicu je bitna dobra drenaža, a najviše voli bogato, vlažno tlo. Od listića se spravlja osvježavajući čaj, a idealni su i za umake, hladne juhe te slastice.

Limunski timijan

Biljka lijepih listića i zanosnog mirisa također se može upotrijebiti i za začinjanje jela. Usto, vrlo se lako uzgaja, dobro podnosi siromašnu zemlju i sušu te je otporna na bolesti i nametnike. Idealna je za sunčano mjesto, samo morate paziti da je previše ne zalijevate jer joj je korijen sklon truljenju.

Matičnjak

Još jedna biljka limunastog mirisa, raste u obliku grmića te je skromnih zahtjeva: uspijeva na praktično bilo kojoj zemlji (premda najviše voli bogato tlo s dobrom drenažom) te i na suncu i u sjeni. Njeni listići nježna mirisa mogu poslužiti za pripravu čaja, kao dodatak potpourrijima te mnogim jelima.

Mačja metvica

Imate li mačku, ovo je idealno rješenje: dok će se oduševljeno trljati o biljku, vaš će ljubimac širiti (diskretan) miris ove biljke, koja poprilično odbija komarce.

Prethodni postTri zlata za Brčanke na 7. “Balkan openu 2015“ u Tešnju
Sledeći postGalaksija od koje je sve počelo

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime