5 legendarnih filmskih scena Al Pacina

69

Al Pacino je poslednjih godina pomalo zaboravljen kod filmske publike, što i ne čudi s obzirom na činjenicu da mu je izbor uloga u najmanju ruku bio diskutabilan. Ove godine se vratio sa dosta dobrim filmom „Danny Collins“ i pokazao svima koji su sumnjali u njegove glumačke kvalitete da je u 75. godini života i dalje sposoban da ostvari vrhunsku rolu.

Gledanjem njegove filmografije, čovjek prosto ne može da se otme utisku da je u pitanju jedan od najboljih glumaca u poslednjih 50 godina. Pravljenje izbora njegovih najboljih uloga bi bio jalov posao, pošto ih ima previše odličnih, ali uz pomoć Youtube-a uvek možemo da se podsjetimo nekih filmskih momenata u kojima je briljirao. Izdvojilo smo za vas 5 takvih scena:

1. The Godfather (1972)

U ovoj ključnoj sceni cijele The Godfather trilogije dešava se završetak transformacije Michaela Corleonea od uzornog studenta i dobrog momka ka budućem mafijaškom bosu i nasledniku očeve kriminalne imperije. Stvarno je za divljenje kako je Al ovo zrelo odglumeo, iako je to tek njegov treći snimljeni film.

2. Dog Day Afternoon (1975)

Nakon veoma uspješnih uloga u drugom dijelu iz The Godfather sage i filmu Serpico, Al Pacino se prihvatio veoma kompleksne uloge u remek djelu Sidneya Lumeta Dog Day Afternoon. Šansa glumljenja očajnog čoveka koji je odlučio da opljačka banku kako bi sakupio finansijska sredstva za plaćanje operacije promjene pola svog dječka se ne javlja baš često. U ovoj antiautoritarnoj sceni, tipičnoj za to vrijeme, Alov lik se sukobljava sa policijom i buni masu uzvikujući „Attica!“, pozivajući se na skorašnju pobunu u zatvoru koji nosi to ime.

3. Glengarry Glen Ross (1992)

Mada je Pacino 1992. godine dobio dugo iščekivanog Oskara za svoju ulogu u filmu Scent of a Woman, po mnogima je više zaslužio nagradu za svoju rolu u odličnom filmu Glengarry Glen Ross koji se pojavio iste godine. I pored velikih glumačkih imena u ovoj adaptaciji pozorišne predstave po scenariju Davida Mameta, Al se i dalje izdvaja, što se najbolje vidi u sceni koju smo izabrali.

4. Heat (1995)

Dugo se čekalo da dva najbolja glumca svoje generacije Al Pacino i Robert De Niro ponovo igraju u istom filmu. Iako su obojica bili prisutni u The Godfather Part II, tek se u filmu Heat pojavljuju u istoj sceni. Al igra policijskog inspektora koji treba da stane na put profesionalnom lopovu koga igra Robert De Niro, a famozni susret njih dvojice se dešava u sceni u restoranu na sredini filma. Pogledajte kako izgleda kada majstori imaju priliku da pokažu šta znaju.

5. Insomnia (2002)

Svoju poslednju kvalitetnu ulogu, Al je ostvario prije 13 godina u Christopher Nolanovom trileru Insomnia. Igrajući policajca koji pati od nesanice morao je malo da smanji svoj, u poslednje vreme, izrazito ekspresivan stil glume sa dosta vikanja i kreveljenja. Promjena je definitivno dala rezultate.

(citymagazine.rs)

Prethodni postAutor video-igre “Minecraft” Markus Persson mrzi što je milijarder
Sledeći postPrve medalje za KKK “ZAVESLAJ” BRČKO

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime