5 najsmrtonosnijih prirodnih supstanci na svijetu

107

Na svijetu postoji jako mnogo smrtonosnih supstanci koje se nalaze u bakterijama, biljkama i životinjama, a svaka od njih ima potpuno različito djelovanje na ljudsko tijelo. Utvrđivanje najsmrtonosnije je gotovo nemoguća misija, s obzirom da se u obzir uzimaju faktori kao što su starost čovjeka kojeg otrov napada, njegov imuni sistem i sl.

Ipak, postoji jedan način da se izmjeri smrtonosnost supstance – metoda koja se zove “Medijan smrtonosna doza, LD 50”, poznatija kao “Smrtonosna doza, 50%”, čiju smo tablicu iskoristili kako bi otrove poredali u nastavku teksta (smrtonosna doza otrova u odnosu na težinu ljudskog tijela) .

Cijanid

Koliko je opasan? 200 mg Cijanida može ubiti odraslog čovjeka u roku od nekoliko minuta. Cijanid proizvodi nekoliko bakterija, gljivica i algi, a također se nalazi i u brojnim biljkama, uglavnom u njihoviim sjemenkama. Ovo je vjerovatno i najpoznatiji otrov na ovoj listi jer su ga tokom istorije koristile mnoge ubojice koje su željele ukloniti svoju metu ‘prirodnom smrću’ – s obzirom da smrt koja usljedi nakon trovanja cijanidom izgleda kao srčani udar.

Ricin

Koliko je opasan? 1,78 mg Ricina može ubiti odraslog čovjeka. Ricinus communis je u Ginisovoj knjizi rekorda navedena kao najotrovnija biljka na svijetu. Kod nas je poznata kao Krlja, Morska kudelja i skočac. Ricinus communis, kao i mnoge druge biljke na svijetu, ima otrovno sjeme koje sadrži izuzetno toksičnu hemikaliju koja se zove ricin. Od ove biljke se pravi ulje i njena upotreba je jako česta u mnogim kulturama širom svijeta. Sjemenke se uvijek zagriju prije proizvodnje ulja (koje se često koristi kao laksativ), tako da otrov postane potpuno bezopasan, odnosno uopšte i ne završi u ulju.

Strihnin

Koliko je opasan? Smrtonosna doza iznosi 1 – 2 miligrama strihina po kilogramu odraslog čovjeka. Strihnin drvo (Strychnos nux-vomica) raste u Indiji i jugoistočnoj Aziji, a u sebi sadrži dva otrova: Brucin i mnogo opasniji Strihnin koji se nalazi u voću drveta. Strihnin proizvodi neke od najbolnijih reakcija na otrov na svijetu. Zbog etičkih razloga, toksičnost strihinina nije dovoljno proučavana kod ljudi. Većina poznatih informacija dolazi iz nenamjernih i namjernih slučajeva trovanja. Za ovaj otrov ne postoji specifičan protuotrov, ali oporavak je moguć ako se liječi na vrijeme.

Amatoksini

Koliko je opasan? Smrtonosna doza iznosi 0.1 – 0.2 miligrama amatoksina po kilogramu odraslog čovjeka. Amatoksini su podgrupa od 8 toksina koji se mogu pronaći u otrovnim gljivama Amanita phalloides, kao i u nekim drugim gljivama iz roda Amanita. Amatoksini napadaju ćelije jetre i bubrega, a posebnu opasnost stvara činjenica da otrovana osboa uopšte ne primjeti simptome najmnje 6-24 sata nakon konzumiranja otrova (obično se otruju nestručni berači gljiva). Kada simptomi postanu vidljivi, oni se manifestuju kroz učestalu stolicu ili povraćanje, a ljiječnici simptome često pomiješaju sa običnom gripom – zbog čega trovanje uglavnom završi smrću. Ukoliko se trovanje otkrije na vrijeme, subjektu se daje ogromna doza ekstrakta biljke Silybum marianum (mliječni čkalj) kako bi se zaustavilo djelovanje otrova, a ako i to ne upali, u najgorem slučaju pacijent se može spasiti samo transplantacijom jetre.

Botulinski toksin

Koliko je opasan? Smrtonosna doza iznosi 1.3–2.1 nanograma botulinskog toksina po kilogramu odraslog čovjeka. Clostridium botulinum je bakterija koja proizvodi jedan od najsmrtonosnijih (prema nekim izvorima i najsmrtonosniji) otrova na svijetu – Botulinski toksin, a poznata je po opakoj bolesti koju izaziva, a koja se zove Botulizam. Iako se smatra najotrovnijom prirodnom supstncom na svijetu, Botulinski toksin se redovno koristi u kozmetičkoj industriji – kao Botox. Kristal ovog otrova veličine zrna pijeska može ubiti 9600 ljudi, a samo 4 kilograma bi mogla ubiti sve i jednog čovjeka na planeti.

(NN)

Prethodni postKratka i poučna priča: Sokratova tri sita
Sledeći postPrikupljanje prijedloga za sportistu godine

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime