7 namjernica koje mogu zamijeniti so

164

Zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj, kupovnoj hrani, so je u poslednje vreme na losem glasu. Mnoge biljke mogu biti zamena ovoj namirnici upravo iz razloga što sadrže njen glavni sastojak, a to je natrijum.

Nije potrebno potpuno izbaciti so iz upotrebe, ali je moguće regulisati njegov unos korišćenjem zdravijih zamena. To ćete uspeti ukoliko povremeno koristite ovih sedam namirnica umesto soli.

  Cimet

Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi najčešće u poslasticama inače ima mnogo veću primenu. Cimet je zapravo odlična alternativa za so, regulisanje nivoa šećera u krvi i sposobnost snižavanja holesterola njegove su osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi u pikantnim jelima.


  Kardamom

Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov ukus je delikatan i aromatičan, no na prvom dodiru s nepcima oseća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umesto soli. Za intenzivniji ukus kardamoma u jelima potrebno je semenke malo propržiti.

  Čili papričica

Topao i papren ukus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući lekovitim svojstvima zaslužuje postati omiljena namirnica svih jela na kašiku u kojima najbolje balansira ukuse. Intenzivan ukus u potpunosti će ubiti potrebu za soli u hrani, osim u kuvanoj i u svežoj, poput sendviča i salata.


  Semenke suncokreta

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorkast ukus semenkama daje natrijum, zbog čega se mlevene semenke dodaju u jela umesto soli – najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

  Beli luk

Beli luk je izvrsna zamena za so, a posebno onaj osušeni u prahu, brojni ga koriste uz ribu i testeninu gde poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna lekovita svojstva glavni su razlog za veću primenu u kuhinji, a izostavite li so u jelu i dodate samo beli luk osetićete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

  Bosiljak

Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamena za so. Osim u kuvanim jelima, bosiljak izvrsno funkcioniše pomešan sa povrćem, testeninom i salatama, gde njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

  Sok od limuna

Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zameniti omiljeni začin, osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamena za so.

(avaz.ba)

Prethodni postOdlučeno! Rijaliti program u BiH samo iza ponoći
Sledeći postZavršen trinaesti LOKOMOTIVA KUP BRČKO 2015

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime