Akcija “Maska” – Osumnjičenom za seriju teških krađa i razbojništva određen pritvor u trajanju do mjesec dana

140

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor 18-godišnjem A.H. osumnjičenom da je krajem prošle godine u Brčkom i prigradskom naselju Brka počinio seriju teških krađa i dva razbojništva.

Nakon što je otkriven u okviru policijske akcije kodnog naziva “Maska” A.H. je lišen slobode u četvrtak (12.01.2017.godine), a sutradan je sproveden u Tužilaštvo Distrikta gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog. Dežurni tužilac tog tužilaštva odmah je potom podnio prijedlog da se A.H. zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela odredi pritvor do mjesec dana. Tužilački prijedlog u cjelosti je privaćen na ročištu održanom u subotu (14.01.), pa je tako A.H. i dalje ostao lišen slobode na osnovu sudske odluke o pritvoru, koja se može pobijati žalbom.

Tužilaštvo Brčko distrikta vodi istragu protiv A.H. zbog osnova sumnje da je u zadnja tri mjeseca prošle godine u Brčkom i prigradskom naselju Brka, zajedno s drugim licima, počinio seriju teških krađa. Osim toga Tužilaštvo Distrikta ga sumnjiči i za razbojništva u trgovinskim radnjama Tinja-M i Start u Brčkom, izvršena 24. novembra i 2. decembra, kada je u večernjim satima, uz upotrebu maske i zastrašivanjem radnica pištoljem, iz ovih objekata oduzet dnevni pazar u iznosu od oko 1.600 KM. S druge strane teške krađe na štetu više privrednika i vlasnika jednog stambenog objekta, za koje se sumnjiče A.H. i njegova dva saučesnika, počinjena su uz upotrebu oruđa podesnog za provaljivanje u zatvorene prostore, koje je uz pištolj, masku i druge predmete pronađene u pretresu, oduzeto od A.H. Imovinska korist od teških krađa u vidu oduzetog novca i vrijednosti ukradenih stvari iznosi blizu tri hiljade KM, a s novcem iz razbojništava ukupno blizu pet hiljada KM.

Po otkrivanju trojice osumnjičenih i određivanju pritvora prema prvoosumnjičenom A.H. Tužilaštvo Distrikta nastavlja provoditi intenzivnu i sveobuhvatnu istragu u odnosu na navedena teška imovinska krivična djela, radi procesuiranja i kažnjavanja počinilaca.

Prethodni postVlada od danas funkcioniše u punom kapacitetu
Sledeći postČamci i brodice zarobljeni: Akcija razbijanja leda na rijeci Savi u Brčkom

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime