Aktivnosti na izradi strategije za borbu protiv korupcije Brčko distrikta BiH

62

Vlada Brčko distrikta BiH i Resursni centar organizovali su danas konferenciju pod nazivom „Budućnost borbe protiv korupcije u Brčko distriktu BiH“, a u svrhu prezentacija pomaka i barijera na izradi lokalne strategije i akcionog plana za borbu protiv korupcije u Brčko distriktu BiH.

Domaćin današnje konferencije predstavio je planove Brčko distrikta BiH za izradu strategije i akcionog plana za borbu protiv korupcije, nakon čega je uslijedila i diskusija o budućim koracima za sistemsku borbu protiv korupcije.

Prilagoditi državnu Strategiju svim specifičnostima i potrebama Distrikta jeste istovremeno obaveza i prilika vlasti Brčko distrikta BiH, te dio Reformske agende, zaključeno je danas. Ovom zahtjevnom zadatku odgovorit će radna grupa sačinjena od 21 predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, pravosudnih i drugih relevantnih institucija i organizacija Distrikta, a „masovnijim pristupom željeli smo osigurati kvalitetan dokument koji će osigurati provedivost u praksi“, poručio je Nenad Kojić, koordinator Vlade Brčko distrikta BiH.

Uvertira glavnom panelu bila je prezentacija važnosti strategije i akcionog plana u borbi protiv korupcije na svim nivoima Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu da je pred radnom grupom Distrikta izazovan zadatak, a s ciljem prenošenja iskustva s državnog i entitetskih nivoa vlasti, o inicijalnim koracima, barijerama, nosiocima aktivnosti i metodologiji rada, te naučenim lekcijama danas su govorili: Sead Lisak, direktor Agencije za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Mladen Maksimović, Ministarstvo pravde Republike Srpske, i Verica Golijanin, viši inspektor MUP FBiH, te Zoran Jačev, vođa tima realizovanog projekta PAK (podrška antikorupciji).

Uz pomoć i podršku državne agencije, koordinacionih tijela s entitetskih nivoa, te stručnu pomoć eksternih konsultanata i eksperata, članovi radne grupe redovnim radnim sastancima izradit će prvi nacrt strategije za pet mjeseci, procjene su koordinatora Vlade.

„Značajan pomak na polju borbe protiv korupcije ostvaren je samom otvorenošću Vlade da sarađuje s civilnim društvom, da čuje i uvaži potrebe građana na putu izrade strateških dokumenta. Jer, svrha je doći do racionalnog i provedivog dokumenta koji će odgovarati svima, i ono što je najvažnije dat će konkretne rezultate na polju borbe protiv korupcije u Brčkom“ izjavio je za medije, Damir Radenković u ime Resursnog centra u Brčkom.

Prethodni postVlada sufinansira troškove liječenja za 23-godišnjeg Emira Mujića iz Brke
Sledeći postPotpisan Memorandum o saradnji s Republičkim zavodom za geološka istraživanja

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime