Ambasador Field posjetio STEM akademiju u Tuzli

153

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field posjetio je STEM akademiju Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Tuzli, rekavši da je STEM sve više dio svakodnevnog života, te da je bilo sjajno upoznati entuzijastične mlade ljude i njihove nastavnike koji rade na razvijanju vještina potrebnih za bolju budućnost.

Ambasador Field je rekao da je područje informatike izuzetno važno i da će uz pomoć britanske vlade u sve osnovne škole u Tuzlanskom kantonu biti uvedeno kodiranje, kritičko razmišljanje i rješavanje problema u okviru Programa ”Škole za 21. vijek”.

“Sve to će pratiti uređaj micro:bit. Polaznike ove akademije, na sreću, nećemo imati šta naučiti u smislu korištenja micro:bitova”, rekao je Field i dodao da su djeca koja su prošla kroz ovaj projekat u drugim školama pokazala zavidne rezultate i brzo počela podučavati druge.

Voditeljica STEM akademije Samra Mujačić rekla je da se na akademiji provodi neformalno obrazovanje djece i mladih u STEM (Science/nauka, Technology/tehnologija, Engineering/inženjerstvo, Mathematics/matematika) oblastima za koje se očekuje da do 2025. godine budu integrisane u 85% zanimanja u svijetu.

“Mi nismo obična škola programiranja, robotike ili matematike, mi smo multidisciplinarna škola koja koristi najnovije STEM tehnologije da bi kod djece razvili digitalnu pismenost, te kompetencije koje se u budućnosti od njih očekuju. STEM akademija priprema djecu da budu spremna da odgovore zahtjevima tržišta u dobu digitalne revolucije”, istakla je profesorica Mujačić.

Direktor Visoke škole eMPIRICA Muhdin Mujačić je poručio da eMPIRICA od osnivanja ide pravim putem u razvoju i poslovanju, što je dokazala i današnja posjete ambasadora.

“Mi smo tu da se uključimo i pomognemo projekte kao što su uvođenje micro:bita u škole Tuzlanskog kantona, koji provodi britanska vlada, jer se nalazimo u dobu digitalne revolucije i trebamo našoj djeci pomoći da spremniji uđu u taj svijet”, rekao je Mujačić.

Do sada je STEM akademiju završilo više 250 djece, trenutno je pohađa 50, a očekuje se upis još toliko dječaka i djevojčica u ovoj školskoj godini. STEM akademija je pokrenuta prije nekoliko godina u Tuzli, a od prošle godine djeluje i u Brčko distriktu BiH.

Više na https://www.facebook.com/STEMakademija/

Prethodni postOd 6. septembra obustava i zabrana saobraćaja u ulici Branislava Nušića
Sledeći postEvropsko odbojkaško zlato stiže u Brčko