Američka vojska angažuje gamere za upravljanje i ubijanje bespilotnim letjelicama

75

Prema istraživanju prikazanom u dokumentarcu “Drone” norveške režiserke Tonje Hessen Schei, regruteri američke vojske na igraćim konvencijama angažuju gamere na mjesta operatora Predator bespilotnih letjelica. Bivši gameri, a sadašnji vojnici su u dokumentarcu priznali da su pobili hiljade ljudi pucajući oružjem montiranim na letjelicama.

Neki od gamera su još uvijek bili tinejdžeri u trenutku priključivanja programu upravljanja Predatorima. Za njihovo angažovanje, regruteri su koristili posebno dizajnirane video igre.

Američkoj vojsci je iskustvo u igranju igara bitno zbog sličnosti sistema za kontrolisanje bespilotnih letjelica sa kontrolisanjem igara. Operatori se moraju znati snalaziti na kontrolnoj ploči koja ima josticke, te moraju pratiti situaciju na više ekrana istovremeno.

Prema ispovijestima igrača, takav posao im je u početku bio prihvatljiv zbog toga što nisu morali gledati lica onih koje su ubijali, te ih je čitavo iskustvo podsjećalo na igranje igara. Neki od njih su se odlučili na taj posao i da bi platili studiranje.

(Info.ba)

Prethodni postGoogle, Microsoft i Amazon plaćaju AdBlocku da “propusti” njihove reklame
Sledeći postKošarkašice „Brčanke“ i poslije poraza sa petog na četvrto mjesto

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime