Američki ambasador u BiH posjedio deminersko radilište MSP Boderište u Brčkom

253

Ambasador Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini, njegova ekselencija Michael J. Murphy, posjetio je danas deminersko radilište u Boderištu kod Brčkog, gdje se provodi projekat deminiranja minski sumnjivog područja (MSP) Boderište, koji je otvoren u ponedjeljak 14. novembra 2022. godine.

Mines Advisory Group (MAG), u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina BH MAC, otpočela je realizaciju projekta ukupne površine 2.508.134,31 metara kvadratnih na području mjesnih zajednica Boderište, Dizdaruša, Omerbegovača i Brka, za šta je finansijska sredstva obezbijedila Ambasada Sjedinjenih američkih država u BiH.

Šef odjeljenja za javnu bezbjednost u Vladi Brčko distrikta BiH Bogdan Bratić zahvalio se njegovoj ekselenciji Michael J. Murphy na podršci amerčke ambasade u procesu deminiranja Brčko distrikta BiH, te naveo da će Vlada Distrikta uložiti dodatne napore da se ovaj proces privede kraju.

„Površina MZ Boderište iznosi 11,2 kilometra kvadratn, a minsko sumnjiva površina krajem 1995. godine iznosila je 5,8 kilometara kvadratnih, na kojoj se, prema dostupnim minskim zapisnicima. nalazilo 2.511 mina, od čega 1.675 protivpješadijskih, a 836 protivtenkovskih mina. U proteklih 26 godina, otkako se provode protivminske akcije, na ovom prostoru oslobođeno je više od polovine minsko sumnjive površine, te je danas ta površina svedena na oko 2 kilometra kvadratna“, kažu u Odjeljenju za javnu bezbejdnost Brčko distrikta BiH.

Sadašnjim pristupom deminiranju (Land release), odnosno oslobađanju zemljišta od mina, primjenom metode MSP (minski sumnjivih područja) ne tretiraju se sve površine, nego se ide ciljano na mine, čime se za kraće vrijeme i manje finansijskih sredstava oslobađa velika površina od mina. Za realizaciju ovakvih projekata neophodna je priprema i utvrđivanje površina koje su stvarno zagađene minama.

IZVORwww.brckodanas.com; facebook.com-javna bezbjednost
Prethodni postSedamdesetpetogodišnjakinja spriječena u pokušaju krijumčarenja tableta
Sledeći postOd danas moguć javni uvid u trasu auto-puta kroz Brčko