Arbitar za Brčko iz Republike Srpske u posjeti Distriktu

90

Arbitar Republike Srpske u Arbitražnom tribunalu za Brčko distrikt BiH Siniša Karan boravio je danas u posjeti Distriktu gdje se u Gradskoj vijećnici sastao s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem. U okviru protokolarne posjete razmijenjena su mišljenja i stavovi o samoj arbitraži, a zajednički je konstatovano da je Konačna arbitražna odluka uspješno implementirana proteklih godina.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da je ovakav vid saradnje i komunikacije institucija Distrikta s arbitrom za Brčko iz Republike Srpske veoma dobar signal za buduću uspješnu saradnju te naglasio da se nada da će isti pristup imati i Federacija Bosne i Hercegovine.

„Bila je ovo prilika da od gospodina Karana, koji je također i profesor ustavnog prava, čujemo i jednu elaboraciju u vezi s ukupnim odnosom i arbitražom na prostoru Brčko distrikta BiH. Siguran sam da ćemo nakon ove posjete imati mnogo relaksiranije odnose“, istakao je gradonačelnik Milić.

Arbitar Republike Srpske u Arbitražnom tribunalu za Brčko distrikt BiH Siniša Karan rekao je da danas možemo govoriti o institucijama Brčko distrikta BiH koje su potpuno autonomne u odnosu na entitete jer je, kako je istakao, Brčko distrikt BiH dobio svoj potpuni ustavno-pravni okvir koji se zove kondominij u svojstvu u vlasništvu oba entiteta. On je naglasio posebno važnim činjenicu da je Konačna arbitražna odluka ušla u ustavno-pravni sistem Bosne i Hercegovine.

„U tom smislu smatram da arbitražni tribunal treba da modifikuje svoje mjesto i ulogu u budućem djelovanju. Lično smatram da možemo konstatovati da Brčko živi svojim punim kapacitetom, da su njegove institucije potpuno autonomne i efikasne te da su potpuno samostalne u odnosu na entitete. Mislim da će supervizor za Brčko distrikt BiH i visoki predstavnik vrlo brzo naći modus da Arbitražni tribunal privedemo kraju. Lično smatram da on više nema tu funkciju i potrebu za svojim djelovanjem koju je imao u onom početnom periodu“, zaključio je arbitar Karan.

VIAbdcentral.net
Prethodni postGlavne gradske saobraćajnice prohodne, uz otežano kretanje
Sledeći postOd februara ponovo radi javna kuhinja

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime