Arbitražni tribunal za Brčko ostao bez glavnog arbitra

91

Ad hok Arbitražni tribunal za Brčko nakon smrti arbitra Robertsa Ovena 11. marta ostao je bez glavnog sudije, a niko ne zna kada će sud ponovo biti kompletiran.

Naime, iz OHR-a, koji je nadležan za Tribunal, ističu da je postupak za izbor novog arbitra u toku, ali iz nezvaničnih diplomatskih izvora saznajemo da na tom planu još nije ništa učinjeno.

Brus G. Berton, koji trenutno obavlja dužnost supervizora za Brčko, objasnio nam je da je procedura izbora novog glavnog arbitra predviđena Aneksom II Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema tom Aneksu, novog arbitra bi trebalo da izaberu dva domaća arbitra, jedan iz FBiH, a drugi iz RS. Arbitar iz RS je Vitomir Popović, dok je arbitar iz FBiH Ćazim Sadiković. U slučaju da se njih dvojica ne dogovore, novog glavnog arbitra birao bi Međunarodni sud pravde. Popović nam juče nije htio ništa reći, s obzirom na to da ga, kako je objasnio, na to obavezuju pravila rada Tribunala, dok Sadiković danima ne odgovara na naše pozive i SMS poruke. Nezvanično smo saznali da se dvojica domaćih arbitara još nisu ni sastali, a kamoli donijeli odluku o novom glavnom arbitru.

Da Tribunal i dalje ima značajna ovlaštenja, najbolje govori pismena korespondencija koju smo putem OHR-a vodili s arbitrom Ovenom prije dvije godine, koji je tada rekao da je on i te kako aktivan kada je Brčko u pitanju. Oven nam je eksplicitno rekao da Tribunal za Brčko i dalje ima ovlaštenje da dodijeli distrikt FBiH ili RS, ukoliko bi suprotni entitet učinio neku težu povredu Arbitražne odluke, po kojoj je Brčko postalo kondominijum dva entiteta. Oven nam je, naime, pismeno odgovorio da Tribunal i dalje postoji, da je on i dalje na njegovom čelu i da strane u Arbitraži, uključujući i sam distrikt, i dalje imaju mogućnost da podnose predmete, kao što je to, na primjer, bio slučaj 2007. godine, kada se pojavio spor u vezi s pitanjem raspodjele poreza u distriktu.

“U konačnoj odluci ističe se da teži slučajevi nepoštivanja uslova utvrđenih odlukom, bez obzira o kojem se entitetu radi, mogu dovesti do izmjene odluke. Konačnom odlukom predviđen je mehanizam za okončanje režima supervizije i rada Tribunala. Nisu definisani rokovi za njegovo zatvaranje. I dalje pratim dešavanja u Brčkom, a o razvoju situacije u distriktu me izvještava i sam supervizor”, napisao nam je sudija Oven.

Nakon Ovenove smrti, ostaje pitanje ko će popuniti to mjesto. S obzirom na to da se odluke donose sa dva naprama jednog glasa, novi sudija bi imao ovlaštenje da “prevagne” ako se, hipotetički gledano, Popović i Sadiković ne budu mogli dogovoriti o izmjeni Arbitražne odluke u slučaju spora. Podsjećamo da je upravo tako i donesena odluka o oduzimanju Brčkog od RS i stvaranju kondominijuma dva entiteta, jer je Popović bio preglasan od strane Ovena i Sadikovića.

S obzirom na to da je tema vrlo osjetljiva, niko od naših sagovornika nije bio naročito rječit, posebno ne u svojstvu davanja zvanične izjave. Ipak, sugerisano nam je da pogledamo amandman na Brčko koji su dogovorili Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, pokojni Sulejman Tihić, tadašnji predsjednik SDA, i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

U tom amandmanu navedeno je da Ustavni sud BiH ima nadležnost da odlučuje o bilo kakvom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja distrikta koji bi se mogao pojaviti između entiteta ili entiteta i BiH, te da bi u tom slučaju podloga za donošenje odluke bio Ustav BiH i odluke Arbitražnog tribunala. Osim toga, spor pred Ustavnim sudom, prema prudskom amandmanu, može pokrenuti i petina poslanika u Skupštini distrikta iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Međunarodni izvor s kojim smo kontaktirali je mišljenja da će biti pušteno da Tribunal “odumre” prirodnim putem, a da brigu o Brčkom preuzme Ustavni sud BiH. On smatra da u ovom slučaju ne bi trebalo biti ništa sporno, s obzirom na to da je dogovor o Brčkom jedini amandman koji je usvojen u BiH bez nametanja sa strane, odnosno isključivo unutrašnjim dogovorom strana u BiH.

Hronologija:

1995. u Dejtonu status Brčkog ostao neriješen

1998. Ad hok tribunal proglasio distrikt kondominijumom dva entiteta

2006. Supervizor obrisao entitetsku granicu kroz Brčko

2009. Usvojen ustavni amandman o Brčkom kao rezultat Prudskog procesa

2011. Vlada RS usvojila odluku o brisanju granice kroz distrikt

2012. Zatvoren OHR u Brčkom, supervizija ostaje do daljeg

2016. Umro glavni arbitar, postupak izbora novog u toku

(NN)

Prethodni postMladić opljačkao benzisku pumpu
Sledeći postKK Lavovi učestvuju na memorijalnom turniru u Novoj Gradišci

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime