“Arizona” nekad i sad

89

Danas je ekipa ELTA televizije obišla najveću tržnicu na Balkanu. Njihova dopisnička ekipa iz Brčkog, provjerila je kako se danas posluje prva pijaca na kojoj su se odmah nakon rata, počeli sastajati i trgovati pripadnici svih naroda u našoj zemlji.

Sve na jednom mjestu od „Igle do lokomotive“ može se naći na najvećoj pijaci u Bosni i hercegovini „Arizoni“. Da je posao bitniji o d svega pa i od vjere kojoj pripadaš, potvrdili su i naši sagovornici, koji već dvadeset godina djele isti radni prostor.

– Tu se faktički pružila ruka pomirenja. Tu se svijet izmirio.Tu te nije pitalo, ko si, šta si, kako si. Tu je samo rad, posao da se ide naprijed i to je uspjelo. Pa znaš kako, ono vrjeme je bilo radi, trči, uzmi.Malo je bilo u ono vrijeme, država ko država, rasulo je bilo sve to, pa normalno se malo više novci zarađivali, bilo je sve. E sad malo, već se sve prestrojilo, sve je malo došlo na svoje. Kupoprodajna moć je opala. Što se tiče robe, ponuda je velika robe al’ što se tiče prodaje, pazari su. To je spalo na niske grane, rekao je trgovac Damir Kavgić.

– Bilo je malo čudno s obzirom na prve početke, ali smo se jako lijepo, znači, uklopili u sistem rada, tadašnji, mada nismo se nadali da će taj sistem zaživjeti. Da će izaći na ovo. Znači da imamo svi radna mjesta. Ovaj, nismo se ni nadali da ćemo ostati ovde. Pravo da vam kažem ja recimo isto povratnik iz rata, bez obzira, znači pripadam Bošnjacima, ja sam musliman ali bez obzira koje vjere i konfesije i nacije, svi se jako dobro slažemo nakon toga, dodao je Mirzet Delić.

Ideja o pomirenju, suživotu i saradnji brzo je zaživjela, a trgovci koji na tržnici Arizona rade skoro dvije decenije, ne pamte da se dogodio i jedan incident zasnovan na nacionalnoj netrpeljivosti. Oni danas imaju druge probleme. Iako su krajem 2004. godine uselili u nove velike hale, i Distriktu uplaćuju značajne poreske dadžbine, veliki trgovinski centri, oduzeli su im veliki dio mušterija. a

– Ova pijaca po malo slabije radi. Da li je to u cilju nekih većih trgovinskih centara, jer imali smo evo primjera i ja obaveze plaćam u banci u Srebreniku, dok je ovde bilo recimo, četiri pet banaka. Sve se zatvorili s ciljem da ne mogu ode mušterije dignuti ni marke, da bi mogli dignut negdje u drugom trgovinskom centru i da bi potrošili tamo novce, kazao je Nusret Zukić.

Na ovoj pijaci se i danas na preko tri hiljade prodajnih mjesta može pronaći zaista raznovrsna roba. Bez obzira na posjećenost, čiji se intenzitet mijenja u odnosu na sezonu, i dalje obezbjeđuje veliki broj radnih mjesta i hrani isto tako veliki broj porodica.

Upravo na ovom mjestu, odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma SFOR je očistio minsko polje na kojem su počele nicati prve drvene tezge sa kojih su trgovali pripadnici nekad zaraćenih strana. Nekada improvizovana, Arizona je danas infrastrukturno i pravno uređena ali su i trgovci i kupci saglasni da najveća pijaca na Balkanu, nije što je nekada bila.

(ELTA televizija)

Prethodni postSvjetski dan zdravlja – 7. april
Sledeći postPolicija Brčko distrikta uhapsila osumnjičenog za ubistvo srpske pjevačice

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime