Bakterija “Listeria monocytogenes” u pilećim proizvodima iz Italije

161

Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene pileće kobasice porijeklom iz Italije, u kojima je utvrđeno prisustvo bakterije Listeria monocytogenes (ST155). Riječ je o proizvodima brenda „Wudy“ čiji je proizvođač „Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.“, P.le A.Veronesi 1  S.Martino B.A.,Italija.

Obavještenje se odnosi na proizvode sa sljedećim podacima:

“Sa ciljem preduzimanja mjera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini, od kojih je zatraženo preduzimanje i povratno izvještavanje Agencije za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine. Potrošačima preporučujemo da, zbog minimiziranja rizika po zdravlje, ne konzumiraju proizvode identifikovane u tabeli”, saopšteno je iz ove agencije.

Listeria monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje razmnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebno ukoliko je hrana bila visoko onečišćena bakterijom Listeria monocytogenes.

IZVORwww.brckodanas.com; www.fsa.gov.ba;
Prethodni postGrađani iskazali interesovanje za javnu raspravu o rebalansu Budžeta Distrikta
Sledeći postU Arhivu izložena kopija povelje ugarskog kralja Žigmunda