Bezbjednosni događaji tokom vikenda: četiri krivična djela, sedam saobraćajnih nezgoda

52

U izvještaju za javnost Policije Brčko distrikta BiH navodi se sljedeće:

KRIMINALITET
U izvještajnom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježena su četiri krivična djela i to tri iz oblasti imovinske prirode, te “Nasilje u porodici” i “Izazivanje opšte opasnosti”. Zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Nasilje u porodici” iz člana 218. stav (1) i “Izazivanje opšte opasnosti” iz člana 317. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, slobode je lišeno lice P.J. rođeno 1957.godine u mjestu Prijedor gdje je i nastanjen. O slučajevim je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

JAVNI RED I MIR
U petak 25.3.2022. godine slobode je lišeno lice K.J. rođen 1991.godine u Brčkom, nastanjen u naselju Prutače, zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” Zakona o JRM Brčko distrikta BiH. Protiv navedenog lica će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

SAOBRAĆAJ
Tokom navedenog perioda zabilježeno je sedam saobraćajnih nezgoda.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 23 vozača i vozila. Od toga 16 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, dva lica jer su vozilima upravljala prije sticanja prava na upravljanje, jedno lice jer je upravljalo vozilom bez potvrde o poznavanju propisa, jedno jer je upravljalo preopterećenim vozilom, dva lica koja su nepropisno prevozila teret i jedno lice koje je upravljalo vozilom kojem je pridodato priključno vozilo, za koje u vozačkoj dozvoli nije imalo naznačenu kategoriju.

OSTALI DOGAĐAJI:
U subotu 26.3.2022. godine u 11:05 časova policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom kontrole iz saobraćaja isključili vozača motornog vozila marke „Golf II“ kojim je upravljalo lice inicijala I.D. rođen 1988. godine u Doboju, nastanjen u Bukviku. Uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je da je navedeno lice višestruki povratnik u izvršenju teških prekršaja iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i da po osnovu neplaćenih kazni ima dug od 25.820 konvertibilnih maraka, te mu je privremeno oduzeto vozilo i deponovano u depozit Policije Brčko distrikta BiH. Protiv navedenog lica Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole za period 28.3.2022. godine do 3.4.2022. godine
Sledeći postZbog deminiranja povremena obustava saobraćaja u naselju Grbavica